Video Zanimljivosti

VIDEO/ Vjerovali ili ne: Vojnici kineske vojske vježbaju s aktiviranom bombom

Šest vojnika stoje u krug i dobacuju se aktiviranom bombom iz koje izlazi dim. Vrlo koncentrirano broje te nakon što bomba napravi krug, jedan vojnik je baci u rupu gdje eksplodira, podižući okolnu zemlju u zrak. Ne radi se o verziji ruskog ruleta vojnika neke ekstremističke grupe, nego o redovitoj vježbi kineske Narodnooslobodilačke vojske. Opasna vježba je demonstrirana tokom posjeta predsjednika izvršnog vijeća Hong Konga, sira Donalda Tsanga, piše Index.

Elitni garnizon od 6 000 vojnika uključuje tri bataljona pješadije, artiljerijsku jedinicu i specijalne snage. Baza im je na otoku San Waiju koji se nalazi u blizini kineske granice s Hong Kongom. U posljednje dvije godine, kineska NOV je obnovila zalihu oružja i vojnih vozila zbog bolje zaštite otoka.

Tokom vježbe demonstrirano je i nošenje teških debala, skakanje kroz vatrene krugove i brza vožnja motocikala. Ipak, dobacivanje s aktiviranom bombom je najatraktivnija vježba. Vojnici koji su sudjelovali imaju u prosjeku 22 godine i govore kineski i engleski, naglasili su na Kineskoj nacionalnoj televiziji, a ova vježba im poboljšava “psihofizičku snagu i potiče borbeni duh kroz gotovo nemoguće misije”. Samo da ne pogriješe u brojanju.

 

Informer.ba