Zanimljivosti

Vojvodina: U prodaji mrtvački sanduci s klimom

U ovim vrelim danima, kada se živa penje i preko 40 stepeni, firma “AD usluga” iz Bačke Topole u Vojvodini pravi odličan posao prodajući lijesove s rashladnim uređajem koji proizvodi talijanska firma “Ceabis”.

Radi se zapravo o poklopcu s klima-uređajem, koji se stavlja na lijes, ali se pokojnici s njim ne pokapaju. Cijena lijesa s klimom je do 5000 eura ovisno o odabranom modelu.U bačkotopolskoj firmi kažu da su Crnogorci najbolji kupci takvih mrtvačkih sanduka, jer kod njih običaji nalažu da se pokojnik ne pokapa odmah, nego se određeno vrijeme drži u kući.

U nekim dijelovima Srbije, naročito u Šumadiji, postoji običaj da se nad grobnim mjestima grade objekti od nekoliko kvadratnih metara.

U njima su projektovane skoro sve prostorije kao u stanovima pa naručitelji za njih izdvajaju i po 100.000 eura. Stanovi na groblju česta su meta pljačkaša budući da su opremljeni svom opremom kojom se opremaju i stanovi, a nije rijedak slučaj da vlasnici u njima pohranjuju i vrlo vrijedne predmete, pa i zlato.

U jednom šumadijskom mjestu u jedan takav stan-grobnicu ugrađen je i interfon, kako bi rodbina, kažu, mogla komunicirati s pokojnikom, piše Jutarnji.hr.

 

Informer.ba