Zanimljivosti

Zatvor za nošenje gaća i mini suknje

Policija u Svazilandu zabranila je ženama te afričke monarhije da nose mini suknje i kratke topove jer podstiču silovanje, prenose danas lokalni mediji.

Onima koje se ogluše o naređenje prijeti šest mjeseci zatvora.

“Silovanje je olakšano jer je lakše skinuti ono malo stvari koje žene nose”, rekla je portparolka policije Vendi Hleta, a prenosi AFP.

Zabrana se odnosi i na pantalone sa niskim strukom.

“One koje ih nose biće uhapšene”, upozorila je Hleta.

Tvrdi da su žene koje nose takvu odeću same odgovorne za napade na njih ili silovanja.

“Pročitala sam na društvenim mrežama da muškarci, pa čak i žene, imaju tendenciju da ‘skidaju ljude u mislima’. To postaje mnogo lakše kada je odjeća uska ili otkriva previše”, rekla je Hleta.

Zabrana se, međutim, ne odnosi na tradicionalne kostime koje mlade žene nose tokom ceremonija poput godišnjeg plesa na kome kralj Msvati III bira suprugu. Živopisni monarh već ima 13 žena.

Tokom ceremonije, djevice golih grudi nose tradicionalne suknje ukrašene perlama koje samo pokrivaju prednji dio tijela dok je zadnjica otkrivena.

Donji veš je takođe zabranjen.

Zakon je donijet poslije prošlomjesečnog marša žena na kome je od vlasti zatražena zaštita poslije talasa silovanja u ovom siromašnog afričkom kraljevstvu. Mediji prenose da je marš zabranila policija.

Informer.ba