Zanimljivosti

Zbog štednje Djed Mraz dobio otkaz

Suočen s problemom usklađivanja budžeta u teškim vremenima, načelnik jednog njujorškog okruga odlučio se za veoma nepopularnu mjeru – da na nekoliko nedjelja od Božića da otkaz Djedu Mrazu.

Načelnik okruga Safok Stiv Livi je izjavio da ne može opravdati izdvajanje 660 dolara iz budžeta od 2,7 milijardi dolara za honorara 83-godišnjem Davidu Mecelu, koji je posljednjih 10 godina za vrijeme Božićnih praznika oblačio odijelo Djeda Mraza i pozdravljao djecu na Long Ailendu.

Mekel je inače veteran iz Drugog svjetskog rata i bivši inspektor policije.

Kako opravdati taj trošak kada je dom zdravlja u dubiozi, Kada oko 750 zaposlenih u okrugu čeka otkaz“, naveo je Livi, dodajući da bi Djeda Mraza jedino mogla da spase privatna donacija ili još bolje volonter.

U okrugu se, međutim, nisu slažili s njegovim načinom štednje.

Zar Djed Mraz predstavlja toliku prijetnju za budžet. Problem je u 600 dolara, jel to neka šala“, pitao se jedan delegat, prenosi Reuters.

U međuvremenu nekoliko građana, među kojima i budući kandidat za mjesto načelnika Safoka, ponudilo je da plati troškove za Djeda Mraza kako djeca ne bi bila razočarana.

Nimalo osvetoljubiv, Mecel, alijas Djeda Mraz, je u duhu stare božićne tradicije Liviu poželio “srećan Božić i srećnu Novu Godinu!”

 

Informer.ba