Ishrana Vijesti iz medicine Zdravlje

70% sirovine za čokoladu uskoro će biti genetski modificirano

Zajednička suradnja kompanija Mars, USDA i IBM da opskrbe 70% svjetskih proizvođača genetski modificiranim stablima kakaovca ubrzat će proces uvođenja GMO-a u proizvodnju čokolade, javlja portal Exposing The Truth.

Istraživanje u koje su uključeni agronomi s Agricultural Research Service (ARS) s Američkog odjela za agronomiju i znanost i istraživači iz IBM-ovog istraživačkog centra Thomas J. Watson, inicijalno je financirao američki proizvođač čokolade Mars.

Znanstvenici su odlučni u namjeri da dovrše sekvenciranje gena od genoma kakaovca koji će, prema njihovom mišljenju, donijeti “korist” industriji čokolade i uzgajivačima kakaovca u Zapadnoj Africi i ostalim tropskim područjima gdje se proizvodi 70% svjetskog kakaoa.

Howard-Yana Shapiro, glavna voditeljica istraživanja u kompaniji Mars, smatra kako je ovo je veoma značajno istraživanje.

“Kao i uzgajivači i mi želimo poboljšati otpornost stabla na: nametnike, bolesti, sušu i sposobnost da se prilagodi klimatskim promjenama kako bi se povećao prinos i kvaliteta.”, rekla je dr. Shapiro.

Molekularni biolog David Kuhn i genetičar Raymond Schnell s ARS-a objavili su svoja otkrića o genu kakaovca na stranici Cacao Genome Database s ciljem da znanstvenici počnu odmah primjenjivati ta otkrića u radu.

Istraživači tvrde da kakao više neće biti “sirotinjski usjev” u smislu usmjerenog istraživanja uzgoja u odnosu na kukuruz, pšenicu i rižu.

Premda ga najviše proizvode zemlje u razvoju, kakao se najviše konzumira u industrijskim zemljama. Kupci u industrijskim zemljama su generatori proizvodnje čokolade. Samo nekoliko multinacionalnih kompanija dominira u procesu prerade i proizvodnje čokolade.

Sjedinjene Američke Države, Njemačka i Francuska troše više od polovice svjetske proizvodnje kakaoa, od kojih je SAD daleko najveći potrošač. Sukladno tome kupci iz SAD-a će biti prvi koji će iskusiti hoće li genetski modificirani kakao izazvati neželjene učinke po njihovo zdravlje.

 

 

PreventDisease.com/Informer.ba