Vijesti iz medicine Zdravlje

Afrikom se širi nova forma HIV-a

Taj virus iz tzv. “grupe N” je prvi put utvrđen u Kamerunu 1998, a otada je u ovoj zemlji registrovano 12.000 slučajeva zaraze njime. Pretpostavlja se da je virus dospio u čovjeka kroz konzumiranje mesa zaraženog šimpanze, izvještava AFP.

Januara ove godine, u pomenutu parisku bolnicu je primljen pacijent koji je patio od groznice, osipa, natečenih limfnih žlijezda i genitalnih čireva. Kod njega je utvrđen visok nivo HIV virusa, ali u početku nije mogla da se odredi njihova vrsta.

Tek mjesec dana kasnije, pošto se kod pacijenta javila i facijalna paraliza, preduzete su dodatne analize, kojima je utvrđeno da je zaražen virusom iz grupe N.

Analizom seksualne istorije ovog pacijenta, pariski ljekari su zaključili da ga je vjerovatno zarazio seksualni partner u Togou, u kojem je boravio neposredno prije nego što je obolio.

Francuski ljekari upozoravaju da iz ovoga proizilazi da se rijetki oblik HIV virusa vjerovatno proširio van Kameruna i da je zbog toga nužan još organizovaniji epidemiološki nadzor nego dosad.

Pacijenti zaraženi dotičnim oblikom HIV virusa, ne samo da imaju izražene simptome, nego im i ubrzano slabi imunološki sistem, što se vidi iz broja CD4 bijelih krvnih zrnaca.

Pomenuti pacijent je, inače, dobio moćnu kombinaciju pet antiretroviralnih lijekova na koje njegov organizam zasad pozitivno reaguje.

 

Tanjug/Informer.ba