Vijesti iz medicine Zdravlje

Akupunkturom do boljeg duševnog zdravlja

Akupunktura u svijetu i kod nas, kao dopuna službenoj medicini, pruža sasvim realnu nadu modernom čovjeku za izliječenje brojnih bolesti, među kojima su i duševni poremećaji.

Prednost akupunkture nad drugim medicinskim disciplinama je u tome da liječi čovjekov najveći problem, a istovremeno pozitivno djeluje na cijeli organizam dovodeći ga u ravnotežu, rekla je Tanjugu specijalista za reanimaciju, anesteziju i akupunkturu dr Vesna Marinković – Mičić.

Akupunktura je sveobuhvatna disciplina koja smatra da je bolest nastala zbog neravnoteže energije i to se najbolje vidi kod duševno oboljelih bolesnika, posebno kod pacijenata koji pate od depresije, kaže Mičić.

Prema njenim riječima, depresivni pacijenti imaju nedostatak energije i prema kineskoj medicini nalaze se u takozvanom jin stanju, tako da čak nemaju snage i volje da se okupaju, izađu napolje, svijet im je crn, ojsećaju da se nalaze u bezizlaznoj situaciji, tako da takva depresija ide i do samoubilačkih ideja.

Mičić ukazuje da za takva stanja postoje odgovarajuće akupunkturne tačke koje vraćaju energetsku ravnotežu i pacijentima omogućavaju da prebrode akutnu fazu. Ona smatra da ljekari takvim pacijentima u većini slučajeva daju mnogo lijekova od kojih se oni kasnije teško odvikavaju.

U skladu s tim, Mičić preporučuje zajedničko djelovanje ljekara i akupunkturologa, jer akupunktura može pomoći da se ublaže simptomi pa samim tim i količina lijekova koja se, po potrebi zbog ponavaljanja negativnih epizoda, može povećati. Mičić je rekla da se u praksi, osim sa depresijama, suočava sa pacijentima koji pate od raznih oblika psihoze, fobijama među kojima su izražene pojedinačne, naročito od letenja, igala, visine…

Ona ističe da su fobije lakše za liječenje, jer se često javljaju izolovano od drugih psihičkih poremećaja, tako da ih je moguće potpuno zaliječiti ili izliječiti uz povremeno obnavljanje tretmana akupunkture. “Nasuprot fobijama, postoje ozbiljniji duševni poremećaji zbog kojih se pacijenti, osim psihijatru, obraćaju i akupunkturologu kao što su agitirana stanja (poseban vid psihoze) kod kojih pacijent ima višak energije, odnosno kod njih je psihička energija preusmjerena u fizičku”, kaže Mičić.

Ona je navela da je akupunktura, takođe, dobra i za endogene psihoze koje su izazvane hormonskim disbalansima koji su kod žena povezani sa ovulacijom, menstruacijom, drugim stanjem, porođajem…”Pacijentima je najčešće potrebno da u dva navrata imaju po 10 tretmana akupunkture koji se kasnije, u zavisnosti od obolenja, ponavljaju uglavnom jednom mjesečno“, kazala je Mičić.

Davne 2800. godine prije naše ere napisana je prva knjiga “Nai cing” koja je objavila 365 magičnih tačaka jer se taj broj smatra kao broj dana u godini i 12 meridijana, kao i sisteme liječenja različitih bolesti među kojima se nalaze psihički poremećaji kao što su i napetost, nervoza, depresija…

Akupunkturu je Svjetska zdravstvena organizacija priznala kao ravnopravnu medicinsku disciplinu, a da bi bila priznata, morala da ima naučni dokaz djelovanja – eksperimentalni, klinički i laboratorijski, što akupunktura ima. Ona kao takva više nije alternativna medicina po načinu djelovanja, ali je alternativna po svojim efektima – liječi i iscjeljuje mnoge bolesti kod kojih savremena medicina nije uopšte u stanju i mogućnosti da postigne takve efekte.

 

Tanjug/Informer.ba