Zdravlje

Alarmi koji spasavaju život

Ljekari neprestano ponavljaju da rano otkrivanje raka pruža veliku šansu za izlječenje, ali ljudi to često ne čuju. Veliki broj njih zanemaruje simptome koji mogu upućivati na postojanje tumora, zbog čega gube bitku.

Jedan od prvih znakova raka pluća, kojeg se oboljeli sjete kasnije, je gubitak daha. I rak štitne žlijezde može uzrokovati probleme sa disanjem ukoliko kvržica ili tumor pritišću dušnik. Problemi s gutanjem povezuju se i pojavom raka jednjaka i grkljana, a to je nekad i znak raka pluća.  Učestala temperatura i infekcije mogu biti znak leukemije, a bol u stomaku nekima je spasio život jer su ih ljekari na vrijeme poslali na ultrazvuk i otkrili da imaju tumor jetre.

Grčevi u želucu ili često problemi sa želucem mogu ukazivati i na rak crijeva. Slabost i umor simptomi su raznih oblika tumora, pa je važno uočiti i druge simptome. Neobjašnjiv gubitak težine može biti znak obolijevanja od raka crijeva i drugih tumora probavnog trakta. Neobjašnjive promjene na noktima mogu ukazivati na razne oblike tumora. Smeđa ili crna crta ili tačka ispod nokta može ukazivati na rak kože. Hronična “želučana kiselina” te osjećaj sitosti nakon manjeg obroka najčešći je rani znak raka želuca.

Najčešći simptomi kod žena

1. Crvene, bolne i natečene dojke (rak dojke)

2. Abnormalna tjelesna težina (rak jajnika)

3. Izuzetno bolne menstruacije (rak materice)