Vijesti iz medicine Zdravlje

Alkohol vraća bolne uspomene

Ukoliko često posežete za čašom vina ili žestokog pića kada želite da zaboravite bolne ili neprijatne situacije, trebalo bi da razmislite još jednom jer, prema riječima britanskih stručnjaka, ispijanje alkohola s ciljem da se zaboravi nešto ružno ili neprijatno može da pojača bolna osjećanja i sjećanja.

U istraživanju koje je sproveo Univerzitet u Londonu, učestvovalo je 50 ljudi, pri čemu je jedna grupa ispitanika pila alkohol, a druga sokove, a tokom sedmodnevnog ispitivanja neprestalno su im prikazivane potresne scene iz svakodnevnog života.

Na kraju istraživanja, stručnjaci su zaključili da je kontekstualna memorija, odnosno memorija gde se čuvaju sjećanja stečena tokom dana, bitno smanjena kod onih ispitanika koji su se opijali.

Takođe, reakcija na stres bila je pretjerana kod osoba koje su pile po nekoliko čaša vina dnevno.

Zaključak ispitivanja je da se, kod svih osoba koje konzumiraju alkohol, javljaju takozvani nevoljni stresni flešbekovi, odnosno slike sjećanja onoga što su te osobe doživjele i što je na njih negativno uticalo, prenosi medicinski sajt Medikor.

Samim tim ispijanje alkohola s ciljem da se nešto neprijatno ili bolno zaboravi nije uvijek najbolja opcija, a u skladu s tim profesorka Valeri Kuran je izjavila da konzumiranje alkohola samo produbljuje bol i čini osobu nesigurnom i paničnom.

Razlog tome je što osoba gubi kontrolu nad sobom i sjećanjima, a najdublji strahovi i najbolnija osjećanja upravo tada izlaze površinu“, tvrdi Kuran.

 

Tanjug/Informer.ba