Zdravlje

Aspirin smanjuje ruzik od infarkta, ali ne i od šloga

Male doze aspirina mogu smanjiti rizik od srčanog udara među osobama koje nikad nisu bolovale od srčanih bolesti, ali ne smanjuju učestalost šloga, rizik od kardiovaskularnog mortaliteta i mortaliteta uopće, kao ni od koronarnih srčanih bolesti, poručili su američki stručnjaci.

Tim stručnjaka iz Škole za javno zdravlje pri Univerzitetu savezne države Alabame, ovaj zaključak bazira na analizi rezultata devet studija o uticaju malih doza aspirina na zdravlje, u kojima je učestvovalo oko 100.000 muškaraca i žena starosti od 45 godina naviše, prenio je Reuteres.

Neki od ispitanika su bili zdravi, neki oboljeli od dijabetesa, ali nijedan nije imao bolove u grudima ili druge simptome oboljelog srca. Utvrđeno je da je udio nefatalnih srčanih udara bio manji za 19 posto među ispitanicima koji su uzimali aspirin, u odnosu na one koji nisu.

Praktično je na svakih 1.000 učesnika, godišnje njih 18 doživljavalo srčani udar. S druge strane, ustanovljeno je i da aspirin povećava učestalost unutrašnjeg krvarenja na 1,0 prema 1.000, u odnosu na 0,7 prema 1.000 kod osoba koje ga nisu konzumirale.

Komentirajući ove rezultate, Graham Nicole s Univerziteta države Washington je istakao da je aspirin u svakom slučaju koristan za osobe koje već imaju srčane bolesti ili imaju rizične faktore za te bolesti, kao što su dijabetes, pušenje ili gojaznost.

Neki drugi stručnjaci napominju da bi pacijenti trebalo da se prethodno iscrpno obavijeste koliki je njihov ukupan rizik od srčanog udara i da na osnovu toga odluče da li treba ili ne treba da preventivno uzimaju aspirin.