Vijesti iz medicine Zdravlje

Bakterije štite djecu od alergija

Brojni antibakterijski proizvodi koji postoje na tržištu, kao i opsjednutost higijenom, stvaraju ozbiljnu zabrinutost po pitanju negativnog uticaja bakterija na zdravlje.

Ipak, bakterije ponekad mogu da budu veoma dobre.

Na Univerzitetu u Kopenhagenu naučnici su proučavali 441 djete čije majke pate od astme, a zatim su procjenjivali vezu između broja različitih bakterija prisutnih u njihovom rektumu i šanse za razvoj alergija u kasnijem životu. Grupa je praćena stalno, od rođenja do svoje 12 godine.

Veoma je važno da li je beba rođena prirodnim putem kada dolazi u dodir sa bakterijama iz majčinog rektuma ili carskim rezom koja novorođenče izlaže potpuno drugoj vrsti bakterija“, rekao je prof. Hans Bisgard.

Fekalna bakterija je veoma dobra za djete u ovom dobu, jer u stomaku i tokom prvih 6 mjeseci života bebe štiti imuni sistem majke.

Jedna druga studija Univerziteta u Oregonu je pokazala da pridavanje pretjerane pažnje čistoći djevojčica ih kasnije izlaže većem riziku od alergija, astme i autoimunih bolesti. Istraživanje ovih naučnika je otkrilo i da su žene sklonije ovim problemima i to najvjerovatnije zbog drugačijeg vaspitavanja ženske djece.

 

B92/Informer.ba