Bebe

Djeca rođena u proljeće i ljeto osjetljivija na gluten

Znanstvenici na institutu u Bostonu otkrili su da je sve veći broj djece koji boluje od celijakije, bolesti uzrokovane netolerancijom na gluten, rođeno u periodu između marta i augusta.
Naime, Celijakija je autoimuna bolest uzrokovana netolerancijeom na gluten (protein pšenice i drugih žitarica), što dovodi do znatno izmijenjenog stanja u organizmu koje izaziva hronične upale crijeva. Simptomi su promjenjivi i često ostaju latentni godinama ili su toliko zamagljeni da oboljeli, dok pate od drugih zdravstvenih problema i liječe se, ne mogu locirati izvor problema – celijakiju. To je jedna od onih bolesti koje spadaju u veliku obitelj alergije i nepodnošenja i o kojoj se vrlo malo zna, a njezin je glavni uzrok suvremeni način života i zagađenje okoliša.

Ne iznenađuje tako da je među celijakičarima sve više oboljele djece. Sama celijakija je bolest koja se ne mora nužno razviti iz netolerancije na gluten. Istraživači na Massachusetts General Hospital u Bostonu otkrili su vezu između datuma rođenja i netolerancije na hranu. Ljudi rođeni između proljeća i ljeta, u sezonama alergija imaju veću vjerojatnost da će razviti celijakiju. Istraživači nastavljaju s radom jer su brojke pokazale da je čak 57 posto celijakičara rođeno upravo između marta i augusta.