Bebe

Prednosti i mane spavanja sa bebama

Roditelji ne treba da spavaju s djecom, zaključak je naučnika s jednog britanskog univerziteta, koji tvrde da se više od polovine slučajeva iznenadne, neobjašnjive smrti novorođenčadi dešava kada djeca spavaju s roditeljima.

Oni su također upozorili i da roditelji ne bi trebalo sebi da dopuštaju situacije da sa svojim mališanima zaspe na vodenom krevetu ili kauču jer se također može dogoditi neka nezgoda.

Istraživači s britanskih univerziteta u Bristolu i Vorviku analizirali su sve slučajeve iznenadne smrti djece mlađe od dvije godine i otkrili da se 54% slučajeva dogodilo dok je dijete spavalo s roditeljima i da su u mnogim od tih slučajeva roditelji uzimali alkohol ili droge neposredno prije spavanja.

Stručnjak za dječje spavanje Džejms Mekena napominje da je djetetovo spavanje s roditeljima sigurno sve dok se sprovodi na siguran način, a ne na vodenom krevetu, kauču ili s roditeljima koji su pod utjecajem droga ili alkohola.

On smatra da bebe koje spavaju s roditeljima do 12. mjeseca mogu imati dugoročne koristi. Ako roditelji ne mogu da spavaju s djetetom u istom krevetu, tada bi trebalo da budu barem u istoj sobi.

Zajedničko spavanje ohrabruje majke da doje dijete duže, što samo po sebi štiti od niza bolesti, napominje doktor Mekena.

 

Informer.ba