Bebe

U trudnoći ste pametnije

Žene u drugom stanju često slušaju mnogobrojne priče o različitim simptomima koje pogađaju trudnice. Jedna od najpopularnijih priča je da trudnice postaju neorganizovane i zaboravne kako njihova trudnoća odmiče. Možda ste to već i doživjeli u toku trudnoće, međutim, danas postoji dokaz koji podržava stav da trudnoća i materinstvo Vas zapravo čine pametnijim. Evo prave slike kako trudnoća utiče na sposobnost mozga!
Trudnoća i gubitak pamćenja
Mnoge žene su iskusile simptome vezano za gubitak pamćenja i zaboravnost u toku trudnoće. Zapravo, oko 50% žena priznaju da su bile rasijane u toku trudnoće, naročito u toku trećeg tromjesečja. Možda ćete primijetiti da ste stavili ključeve na pogrešno mjesto ili da ste izgubili naočale, propustile neke zakazane sastanke ili ste zaboravile informaciju koju ste saznale samo nekoliko časova prije.
Ovaj tip gubitka pamćenja se naziva gubitak kratkotrajne memorije i može biti posljedica:
– nedostatka mirnog sna u toku trudnoće
– pokušaja da naučite što više informacija za kratko vrijeme
– uobičajenih nelagodnosti koje uzrokuje trudnoća

Iako se možda osjećate da gubite pamćenje zbog neorganizovanosti, danas postoji suprotan dokaz. Zapravo, izgleda da žene imaju veću sposobnost mozga u toku trudnoće! Tako da možete ignorisati ove privremene gubitke pamćenja, i fokusirajte se na to kako Vas trudnoća čini pametnijom. Jedna studija je pokazala da sposobnost mozga zapravo ne opada u toku trudnoće već naprotiv izuzetno se pojačava.
Jedna od najznačajnijih otkrića ove i drugih studija vezano za trudnoću i memoriju je da je ova dodatna sposobnost mozga koju prouzrokuje trudnoća trajna. Pojačana sposobnost memorije i poboljšana kognicija (saznanje) izgleda da se zadržavaju u toku materinstva. U stvari, roditeljstvo samo doprinosi jačanju sposobnosti mozga tako da žena postaje:
– Izuzetno motivisana
– Manje plašljiva
– Više empatična
– Sposobnija je da uradi više poslova odjednom i da postavi adekvatne prioritete
Trudnoća utiče i na muškarce
Žene nisu jedine na koje trudnoća i roditeljstvo utiču mentalno. Muškarci također pokazuju bolju mentalnu sposobnost, mada je ona na mnogo nižem nivou nego što je to izraženo kod žena. Posebno, muškarci izgleda da pojačano osjećaju empatiju prema drugim ljudima. Vjeruje se da ova povećana sposobnost nastaje uslijed lučenja estrogena i prolaktina prije porođaja.

Iskoristiti memoriju na najbolji mogući način
Kako biste ostali oštroumni u toku trudnoće, evo nekoliko savjeta koje bi trebalo da imate na umu!
– Naspavajte se: Miran san je osnovna komponenta koja je neophodna normalnom funkcionisanju mozga. Ovo nastaje zato što san podstiče frontalni korteks mozga (koji Vam pomaže da ostanete budni i živahni) kako biste napunili baterije za sljedeći dan!
– Razgovarajte sa drugima: Iako provodite nekoliko posljednjih mjeseci trudnoće kod kuće, veoma je važno da izađete, prošetate i družite se. Druženje tj. jaka socijalna mreža je ključna stvar mentalnog funkcionisanja.
– Jedite što više povrća: Povrće sadrži ogromnu količinu antioksidanata koji podmlađuju Vaš um i tijelo. Velike količine zelenog lisnatog povrća, brokula i špinata uzrokuju da se Vaš um nalazi u vrhunskom stanju!
– Vježbajte: Trudnoća može otežati vježbanje, ali je dobra ideja da ponekad uradite neke umjerene vježbe. Vježbanje podstiče pumpanje srca i protok krvi koji omogućavaju da mozak dobija odgovarajuću količinu kiseonika i sastojaka kako biste i dalje bili oštroumni! Posavjetujte se sa Vašim doktorom u vezi sa vježbama koje su bezbjedne za izvođenje u toku trudnoće.