Vijesti iz medicine Zdravlje

Bizarno: U tajnosti stvorili 150 hibrida čovjeka i životinja

U potpunoj tajnosti naučnici su u laboratorijima u Velikoj Britaniji stvorili 150 ljudsko-životinjskih embrija, tvrdi “Daily Mail”.

Hibride su “proizvodili” tri godine kako bi našli lijek za mnoge bolesti.

Vijest o miješanju ljudskog i životinjskog genskog materijala procurila je nakon što je savjet naučnika upozorio da bi takvi eksperimenti bili loši, te ih usporedili sa “Planetom majmuna”.

Hibride su naučnici počeli izvoditi nakon “Akta o oplodnji i embrijima iz 2008“. Njime se zapravo legaliziralo stvaranje raznih hibrida. Akt je omogućio spajanje životinjskog jajašca i ljudskog spermija, ubacivanje životinjske stanice u jezgru ljudske stanice i miješanje ljudske stanice i životinjskog embrija. Naučnici kažu da bi takvim tehnikama stvorili matične stanice koje bi se koristile za liječenje teških i dosad neizlječivih bolesti.

Međutim, sada su tri laboratorije u Londonu, Njukaslu i Vorviku, ostale bez licence za takvu vrstu eksperimenata.

Britanski parlamentarac lord David Alton kaže da se takvi eksperimenti “etički ne mogu opravdati te da tako nešto Veliku Britaniju diskredituje kao zemlju“.

Naučnici se pravdaju da će naći lijek za bolesti ako im dozvolimo takve eksperimente. To smatram ucjenom“, kaže Alton.

Profesor Robin Lovel-Bedg ističe kako naučnici nisu bili zabrinuti zbog takvog miješanja ljudskih i životinjskih gena, jer se po zakonu takvi hibridni embriji trebaju uništiti za 14 dana.

Takva istraživanja se rade da bi se razumio rani razvoj čovjeka i da bi se došlo na trag lijeku koji bi pomogao mnogim ljudima. Kao naučnik mislim da je moralni imperativ da se ovakva istraživanja nastave“, zaključuje on.