Ishrana Zdravlje

Brokula izvor zdravlja

Brokula je povrće iz porodice kupusnjača kojoj još pripadaju prokulica, kupus, keleraba, karfiola, kelj i druge. Brokula sadrži različite biološki aktivne sastojke (fitohemikalije), čija antioksidativna svojstva pozitivno utiču na zdravlje. ….Ovo povrće sadrži i gotovo dvostruko više vitamina C nego narandža, pa jača odbrambenu sposobnost organizma. Osobito je dobro uključiti brokulu u prehranu tokom trudnoće, jer sadrži dosta folne kiseline, vitamina iz grupa B. Ta hranljiva materija je važna u prvih 12 nedelja trudnoće jer sprečava nastanak nepravilnosti neuralne cijevi u beba (na primjer nastanak spine bifide ili rascjepa kičme). Brokula je takođe puna kalcijuma i magnezijuma neophodnih za jake kosti, zube, nokte i nerve, te gvožđa koje je važno za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Stoga ćete jedući brokulu možda sprečiti malokrvnost. Dodajući brokulu obrocima, možete iskoristiti i njene prednosti za ljepotu.

Brokula je toliko zdrava da se koristi i u borbi protiv raka. Njeni antikancerogeni sastojci potiču organizam na proizvodnju zaštitnih enzima, te sprječavaju da kancerogene tvari oštete zdrave stanice. Zatim ima vitamina C više od naranče, betakarotena i ostalih antioksidanata koji neutraliziraju slobodne radikale, štite od preranog starenja, a zbog luteina u svom sastavu povoljno djeluje i na zdravlje očiju. Olakšava probavu, u crijevima djeluje poput spužve, te sprječava zatvor.
Zbog svoga hemijskog sastava i bogatstva vlakana, brokula povoljno djeluje na varenje, ujedno je odlican antioksidant. Pomaže u prevenciji očne mrene i srcanih bolesti. Zbog termolabilnosti vitamina C brokulu treba uživati sirovu. Dokazano je da brokula sadržava razlicite biološki aktivne sastojke i spojeve, te antioksidanse, koji smanjuju rizik oboljevanja od nekih tipova raka i srčanih bolesti.
Brokula sadržava sulfurafan koji potice prirodne obrambene mehanizme organizma u borbi protiv raka želuca i debelog crijeva.

 

Herbateka/Informer.ba