Ishrana Zdravlje

Čaša mlijeka dnevno za pamćenje

Samo jedna čaša mlijeka dnevno može poboljšati moždane funkcije, barem tako tvrde naučnici sa Univerziteta Maine u SAD-u. Njihova je studija otkrila da osobe koje redovito konzumiraju mlijeko imaju pet puta veće šanse za uspjeh na testovima pamćenja i moždanih funkcija od onih koji ne piju mlijeko.

Time se potiče i stariju populaciju da poveća konzumaciju mliječnih proizvoda, jer osim već dokazanog da utiču na jačanje kostiju, očito čine dobro i za pamćenje, prenosi Daily Mail.

Činjenica je da su mliječni proizvodi dobri za organizam, naravno osim u slučajevima kada ljudima iz zdravstvenih razloga nije dopuštena konzumacija mlijeka“– objasnila je voditeljica studije Merrill Elias dodavši da su s godinama utvrdili da glavni sastojci mlijeka – kalcij, proteini, vitamin D i magnezij – mogu igrati veliku ulogu u smanjenju dijabetesa i pretilosti, a sada tome mogu dodati i pozitivan utjecaj na kognitivne funkcije.

Studija objavljena u časopisu International Diary predlaže i najjednostavnije načine kako mliječne proizvode uvesti u svakodnevnu prehranu.

” Sve navedeno je dobar razlog da u prehranu uvedete mliječne proizvode. Bilo da dodajete mlijeko u kafu, popijete “milkshake” ili mlijeko ili jogurt dodajete u pahuljice za doručak. Mlijeko bez pretjeranog truda možete uvesti u svoju prehranu.

 

Informer.ba