Vijesti iz medicine Zdravlje

Čemu nam služe stidne dlačice?

Među pitanja kao što su ona zašto imamo obrve ili zašto su nam prsti različitih dužina, spada i ono zašto imamo stidne dlake. One, kao i najmanja sitnica u savršenom organizmu koji se zove tijelo, imaju svoju korisnu funkciju.

Osim što stidne dlake označavaju ulazak i pubertet i samim time seksualnu zrelost, one djeluju i na privlačenje “hemijski” odgovarajućeg partnera.

Upravo se u tom dijelu nalaze apokrine znojne žlijezde koje proizvode feromone, jedinjenja odgovorna za snažnu hemijsku privlačnost dvoje ljudi.

Tijelo ih više proizvodi prilikom znojenja pa se zahvaljujući dlačicama zadržavaju u području venerinog brega.

Takođe je utvrđeno kako stidne dlake služe kao svojevrsna zaštita tokom vođenja ljubavi sprečavajući iritaciju nježne kože na tom dijelu tela.

Danas rijetko koja žena svoju intimnu frizuru ostavlja netaknutom. Najčešća depilacija obuhvata granične dijelove intimnih dlačica, kako bi se održao uredan izgled uz koji je i lakše održavati higijenu.

Međutim, postoji i sve veći broj različitih frizura kojima se možete igrati i između ostalog razbuditi maštu partnera.

Bez obzira za koju se varijantu odlučili, budući da se radi o izrazito osjetljivoj koži, uklanjanje dlačica na tom području prepustite u stručne kozmetičarske ruke, piše Zadovoljna.

 

Informer.ba