Vijesti iz medicine Zdravlje

Crna koža ukazuje na karcinom želuca

Koža je izložena mehaničkim iritacijama vanjske sredine. To se naročito odnosi na kožu tabana, dlanova i sjedalne regije. Također je izložena mehaničkom pritisku i samog organizma, na mjestima gdje se dvije površine kože dodiruju i klize jedna preko druge u toku svakodnevnih kretnji i aktivnosti. Trenje kože o kožu je najizrazitije na koži pazuha, prepona i vrata.

Ukoliko je tjelesna težina veća, a naročito kod gojaznih osoba, kao posljedica trenja koža postaje vremenom tamnije pigmentirana, zadebljana, neravna i gruba. To je tzv. Acanthosis nigricans benigna.

Blagi svrbež

Neravna, zadebljana, tamna, skoro crna kao prljava i hrapava koža velikih pregiba tijela može nastati i onda kada je tjelesna masa uravnotežena, čak i kod sasvim mršavih osoba, ako se razvija karcinom na nekom od unutrašnjih organa. To je tzv. Acanthosis nigricans maligna. To su paraneoplastične promjene kože, koje same nisu tumorskog karaktera, ali ukazuju na postojanje tumora u organizmu.

Acanthosis nigricans benigna susreće se kod osoba oba spola s povećanom tjelesnom masom i gojaznih. Naročito je česta u periodu adolescencije, čemu pogoduju hormonalne promjene u tom dobnom uzrastu. Mnogo je češća kod djevojaka. Acanthosis nigricans benigna česta je i kod žena u doba menopauze i u postmenopauzalnom periodu.

Prve promjene počinju u preponama, zatim se javljaju promjene u pazušnim pregibima, a najkasnije na koži vrata. Koža je u početku crvena i blago svrbi. U narednih nekoliko mjeseci postaje tamno pigmentirana, a zatim skoro crna, zadebljana, hrapava, sa sitnim bradavičastim izraslinama.

Kako je jedini uzrok nastanka ovakvih promjena pojačano trenje kože usljed prekomjerne tjelesne mase, terapija je smanjenje tjelesne težine na normalne vrijednosti, kada se normalizira tjelesna težina i promjene na koži polako iščezavaju. Da bi pojačana pigmentacija nestala, treba duži vremenski period, jer se u samim ćelijama nakupio pigment koji trebaju odstraniti druge ćelije kože.

Neutralni puder

Da bi se smanjilo mehaničko djelovanje trenja dvije površine kože jedne o drugu, treba, dok se ne reducira tjelesna težina, na pregibe nanositi neutralni puder.

Acanthosis nigricans maligna javlja se obično kod starijih osoba koje nisu gojazne. Koža pregiba ima sve karakteristike kože koje su opisane kod dobroćudne crne akantoze. Maligna, crna, zadebljana koža pregiba može biti prvi znak postojanja karcinoma želuca i to adenokarcinoma. Acanthosis nigricans maligna može biti prisutna bez bilo kojih drugih znakova karcinoma želuca, piše Avaz.

Postojanje metastaza

Maligna akantoza nestaje s kože tek nakon operativnog odstranjenja adenokarcinoma želuca. Ukoliko su negdje već prisutne metastaze, koje nisu vidljive golim okom hiruga u toku operativnog zahvata, niti se mogu otkriti danas dostupnim kliničkim pretragama, Acanthosis nigricans maligna perzistira i dalje. I nikakvom terapijom ne mogu se odstraniti prisutne promjene na koži, jer karcinom luči supstance koje izazivaju nastanak maligne crne akantoze.

 

Informer.ba