Tradicionalna medicina Zdravlje

Crni čaj štiti i od raka jajnika?!

Žene koje veći dio svog života uživaju u čaju mogu očekivati bitne zdravstvene dobrobiti od ove navike. Naime, zbog ovog toplog napitka su manje sklone razvijanju raka jajnika.

Istraživači Univerziteta Kurtin u Pertu proučavali su hiljadu žena prosječno starih 59 godina koje su podjelili u dvije grupe: polovina ispitanica je imalo dijagnozu raka jajnika, dok je drugih 500 bilo zdravo. Stručnjaci su ih detaljno ispitali o navikama ispijanja čaja: koliko često piju čaj, koju vrstu i kada su prigrlile ovu naviku.

Ustanovili su da su zdrave žene bile sklonije dužem ispijanju čaja u odnosu na žene s rakom. One su, naime, u ranijem dobu počele redovno da piju čaj.

Od ukupnog broja zdravih ispitanica, čak je 79 posto redovno pilo čaj, u poređenju s 51 posto žena s rakom jajnika. Istraživači su istakli flavonoide crnog čaja, moćna jedinjenja koje nam pomažu u borbi protiv bolesti, najodgovornijima za ovakvu zdravstvenu zaštitu.

Ako je za vaš ukus crni čaj prejak, slobodno ga možete razrijediti mlijekom, jer su prethodna istraživanja pokazala kako ovo neće uticati na njegov blagotvorni efekat.

Čaj je sigurno i jeftino piće. Treba podsticati njegovu konzumaciju zbog potencijalnih dobrobiti sprečavanja ove česte i smrtonosne bolesti žena”, zaključio je vođa studije dr. Endi Li, prenosi Ordinacija.

Rak jajnika jedan je od vodećih uzroka smrti žena i druga najučestalija ginekološka maligna bolest. Tumor jajnika nastaje rastom abnormalnih ćelija i može biti nekancerogen – benigni ili kancerogen – maligni.

Smedia/Informer.ba