Vijesti iz medicine Zdravlje

Čudni, ali efikasni lijekovi protiv prehlade

Vaš nos je kao slavina koja kaplje, boli vas grlo i imate osjećaj kao da će vam glava eksplodirati? Opet ste prehlađeni. Pokušajte jedan od neobičnih, ali efikasnih lijekova.

Možda će vam zvučati čudno, ali istraživači su potvrdili njihovu efikasnost.

Jazz– Jedno istraživanje je pokazalo da slušanje jazza u trajanju od 30 minuta povećava naš nivo imunoglobulina (IgA), proteina koji igra ključnu ulogu u odbrani protiv infekcija.

Mokre čarape – Doktor Lesly Solomonian sa Medicinskog koledža u Torontu tvrdi da obuvanje mokrih čarapa dok ležite bolesni u krevetu jača imunitet. Njena preporuka: “potopite par čarapa u hladnu vodu, obujte ih, pa preko njih navucite suhe termo čarape, pa zatim stopala uvijte u toplo ćebe“. Hladna čarape će stimulisati cirkulaciju u nogama i podstaći imuni odgovor organizma. Do juta će čarape biti suhe, a vaše noge tople.

Vježbanje– Umjereno vježbanje ima antiiupalno dejstvo i smanjuje rizik od infekcije, tvrde stručnjaci. Veoma je važno, međutim, da se držite umjerenog tempa, jer vježbanje jačeg intenziteta može privremeno oslabiti vaš imuni sistem.

Topla čokolada– Mliječna čokolada neće pomoći. Pokušajte sa toplom, tamnom čokoladom umjereno zaslađenom sa medom. Čokolada sadrži teobromin, komponentu koja smanjuje nervne aktivnosti odgovorne za kašalj zbog čega je veoma efikasna u zaustavljanju upornog kašlja.

Crni luk – Sirov crni luk može da vam pomogne da se izborite sa prehladom iz dva razloga. Prvo, on je prirodno antimikrobno sredstvo. takođe, sadrži dosta sumpora, što je korisno i za imuni sistem i detoksikaciju.

Ostrige – Ostrige nisu samo moćan afrodizijak. One mogu da ojačaju vaš imunitet jer su bogate cinkom koji je neophodan bijelim krvnim zrncima, piše Smedia.

 

Informer.ba