Vijesti iz medicine Zdravlje

Da li je i koliko štetan skener

O dobrobiti skenera raspravljalo se u mnogim zemljama. Neke grupe pokrenule su pitanje privatnosti. Ali mnogi ljudi vijeruju da ovi uređaji mogu takođe da predstavljaju rizik po zdravlje.

Skeneri, naime ispuštaju male doze radijacije, što tokom vremena, kažu neki naučnici, može da izazove rak.

Sjedinjene Države su uz Britaniju, Dansku, Francusku u Italiju objavile planove za postavljanje skenera za cijelo tijelo na aerodromima.

Pored zabrinutosti za privatnost, sve je veća rasprava o mogućem riziku od dobijanja raka zbog zračenja skenera. Međutim, sudeći prema mišljenju stručnjaka, rizik je veoma mali. Zračenje takozvane tehnologije povratnih signala je 2.000 puta manje od rentgenskog snimanja pluća i 200.000 puta manje od cet-skenera.

Ukupno vrijeme izloženosti je oko 8 do 15 sekundi, a nivo radijacije je veoma mali zato što zračenje koje se tu koristi ne prolazi kroz tijelo. To je veoma mala doza koja se odbije nazad, i zatim se zračenje od tijela zapravo detektuje i dobijete sliku“, kaže za “Glas Amerike” Mahadevapa Maheš, profesor radiologije na univerzitetu Džons Hopkins u Baltimoru.

Pojedini stručnjaci navode da bi za mnoge afričke zemlje koje su siromašne bilo veoma teško da kupe i instaliraju ove skupe mašine. Čak i da bogate zemlje poklone te skenere i dalje bi bila otvorena pitanja zdravlja. Rizik izlaganja zračenju mogao bi da bude veći u zemljama u razvoju gdje bi održavanje i rukovanje moglo da bude komplikovanije, kažu neki.

Kao što radimo sa takvim skenerima u bolnicama, gdje se rade redovne provjere kako bi se osiguralo da su nivoi zračenja u zadovoljavajućim ograničenjima. To je veoma važno jer uvek postoji mogućnost da nešto krene naopako kod skenera i oni počnu da emituju veće zračenje. Kako bi se to izbjeglo moramo periodično da ih provjeravamo“, objašnjava Maheš.

Iako mnogi stručnjaci izražavaju uvjerenje da izlaganje zračenju od skenera za cijelo tijelo neće predstavljati rizik za rak, neki pozivaju na oprez. Doktor David Brener sa univerziteta Kolumbija u Njujorku je jedan od njih.

Djeca su mnogo osjetljivija od odraslih na zračenje, a embrion u razvoju i fetus u trudnoći su najosjetljiviji“, upozorava Brener.

Stručnjaci kažu da su potrebne dodatne studije.

Stetoskop/Informer.ba