Vijesti iz medicine Zdravlje

Da li muškarci imaju menopauzu?

Za razliku od žena, muškarci kroz hormonalne promjene prolaze postepeno. Nivo testosterona dostiže svoj vrhunac u periodu između 20-te i 30-te godine, nakon 40-te počinje da opada, a do 80-te njegov procenat je manji za 50 odsto. Kao poslijedica ovoga može se javiti stanje poznato kao “andropauza”, koje pogađa milione muškaraca.

Simptomi – nervoza, promjene u seksualnoj funkciji i kvalitetu erekcije, smanjen libido, mogu imati veliki uticaj na seksualni život muškarca, kao i na čitavu vezu.

Međutim, nizak testosteron ne mora uvijek da bude znak za uzbunu. Postoji širok spektar stvari koje mogu uticati na taj broj. Nivo testosterona se mijenja čak i u zavisnosti od doba dana (najviši je ujutru).

Životne navike takođe utiču na ovaj hormon. Kada muškarac stupi u ozbiljnu vezu, nivo testosterona opada, kao i u situaciji kada ima malu decu – možda je to prirodni način da se osigura monogamija i briga o potomstvu.

Testosteron reaguje i na različite izazove organizma koji regulišu energiju i izvore. Svaka vrsta takmičenja, od udvaranja ženi u baru do igranja šaha, povećava nivo hormona kako bi muškarac bio spreman za izazov.

Kada se dijagnostikuje andropauza, muškarac može pristupiti liječenju putem zamjene testosterona, u zavisnosti od njegove istorije bolesti. Kao što postoje hormonalne terapije za žene, isto se može primjeniti i kod muškaraca. Ipak, još uvijek se ispituju potencijalni sporedni efekti.

Zamjena testosterona je uglavnom praćena smanjenom proizvodnjom sperme, kao i skupljanjem testisa. Takođe je i kontraproduktivna kod muškaraca sa bolestima prostate,” napominju lekari.

Najvažnija je redovna fizička kativnost, dovoljno sna i izbegavanje stresnih situacija. Istovremeno se preporučuje i redovna provjera nivoa testosterona muškarcima svih uzrasta, kako bi se na vrijeme registrovale bilo kakve promene.

Kod mlađih muškaraca normalnim nivoom hormona testosterona se smatra broj od 270 do 1030, što je veoma širok spektar. Istina je da većina njih ne provjerava stanje u ranim godinama, pa je kasnije nemoguće utvrditi da li nivo ima veze sa andropauzom.

Kao što svako zna svoju krvnu grupu, muškarci bi trebalo da znaju i svoj nivo testosterona.

 

B92/Informer.ba