Tradicionalna medicina Zdravlje

Da li patite od zimske depresije?

Zima donosi i loše raspoloženje koje neke osobe doživljavaju mnogo ozbiljnije od klasične potištenosti. Evo kako se s tim nose narodi koji nastanjuju krajnji sjever planete.

Mjesecima svake zime nemamo direktne sunčeve svijetlosti, a takav ambijent izaziva depresiju i nervozu kao i nedostatak volje za bilo kakve aktivnosti“, objašnjava Lindsy, stanovnica Igl Rivera u Aljasci (SAD).

Njoj, kao i drugim stanovnicima zemalja na sjeveru i najjednostavniji zadaci mogu uzeti jako mnogo energije.

Decembar na Aljasci asocira na scene snegom prekrivenih planina okruženih bijelim dolinama i specifičan divlji svijet.

Međutim, njeni stanovnici je vide kao depresivnu mračnu zemlju i podliježu takozvanom sezonskom afektivnom poremećaju (SAP).

Sezonska depresija obično se naziva sezonskim afektivnim poremećajem i pogađa uvek u isto vrijeme – u jesen ili zimu, a završava na proljeće ili rano ljeto.

To je mnogo više od običnog neraspoloženja.

Među mnogim potencijalnim simptomima sezonskog afektivnog poremećaja su tuga, anksioznost, nervoza, gubitak interesovanja za uobičajene aktivnosti, povlačenje iz društvenog života i nemogućnost koncentracije.

Takođe, moguća je pojačana potreba za snom, manjak energije, dobijanje na tijelesnoj masi, povećan apetit, potreba za samoćom.

Poremećaj se češće dijagnostikuje kod ljudi koji žive na dalekom sjeveru ili dalekom jugu gdje su promijene godišnjih doba mnogo ekstremnije.

Veoma je teško pronaći prave uzroke SAP-a, ali se smatra da je nedostatak sunčeve svijetlosti glavni okidač.

Jedna od hipoteza je i da biološki sat koji reguliše raspoloženje, san i hormone radi sporije zimi, zbog manje izloženosti svijetlosti.

Druga hipoteza je da hemikalije u mozgu koje prenose informacije između nerava pod nazivom neurotransmiteri (serotonin) mogu biti u disbalansu kod osoba sa SAP-om.

Ipak, postoji lijek za ovo neobično stanje – možete napraviti poseban svijetlosni vizir i nositi ga na glavi neko vrijeme svakodnevno.

Za terapiju svijetlošću dovoljno je po 30 minuta svakog dana tokom jeseni i zime i vjerovatno nećete biti depresivni. Ipak, na jugoistoku Evrope je takve aparate teško naći.

Ipak, Lindsy sa Aljaske ima drugačiji recept koji je primeren za sve „mrzitelje“ zime: „Kako bih se izborila sa negativnim efektima SAP-a, počela sam intenzivno da vježbam. Radim po nekoliko serija vežbi koje me iscrpe i ubrzaju rad srca na gornju granicu normale i tako činim 40 minuta svakodnevno“.

Ona tvrdi da se od tako intenzivnih treninga osjeća mnogo bolje i da je stekla odličnu kondiciju. Takođe, ima manje problema sa snom.

Iako mi je nekada bilo veoma teško da se budim po mraku, osjećam se mentalno i fizički okrepljeno“, piše B92.

 

Informer.ba