Zdravlje

Da li pušačima treba zabraniti zapošljavanje?

Pima okrug u Arizoni tokom ovog mjeseca bi trebalo da odluči da li će više zapošljavati pušače i dodatno oporezivati radnike koji puše.

Glasanje je zakazano za 16. decembar, a ukoliko pravilnik bude bio usvojen, pušači neće moći da se zaposle ni u jednoj firmi u ovom okrugu.

Prijedlog također uključuje i dodatno oporezivanje u iznosu od 30 posto za zdravstveno osiguranje onih radnika koji puše, ili koriste druge proizvode od duhana.

To bi, očekuju vlasti, moglo da donese oko milion dolara uštede na godišnjem nivou za troškove lječenja.

Administrator Pima okruga Čak Haklberi kaže da će vjerovatno uštede biti i veće, kada se pušači budu postepeno mjenjali “zdravijim radnicima”.

“Naši građani plaćaju zdravstveno osiguranje i sve što možemo da učinimo da smanjimo troškove biće od koristi”, smatra on.

Odjeljenje za zdravstvo ovog okruga procjenjuje da je 32 posto od 2.300   registrovanih radnika puši, a da korisnici duhana okrug koštaju 13,4 miliona dolara godišnje.

Pravilnik nalaže da će kandidatima za poslove ubuduće biti potrebno ljekarsko uvjerenje i test na droge, kako bi dokazali da imaju barem godinu dana nepušačkog staža iza sebe.

Nepušači za koje se dokaže da nisu pušili imaće popust od pet dolara za svaku uplatu fondu za zdravstveno osiguranje.
Međutim, pušači će taj iznos plaćati trideset posto više nego ranije. Pravilnik se također odnosi i na elektronske cigarete i nikotinske žvake i flastere.

Neki, međutim, smatraju da je zabrana pušenja u slobodno vrijeme ipak pretjerana.

Dr Majkl Sigel, profesor javnog zdravlja na Univerzitetu u Bostonu, koji se zalaže za radna okruženja bez dima, kaže da je ova vrsta zabrane “diskriminacija pri zapošljavanju”.