Ishrana Zdravlje

Da li ste znali šta se nalazi u sladoledu i pasti za zube?

Vegetarijanci koji vole čokoladni keks, sladoled, kolač od sira ili koriste pastu za zube i šminku, trebali bi se suočiti s informacijom da se za njihovu izradu koriste dijelovi svinjskog tijela.

Luka Oman, predsjednik udruženja “Prijatelji životinja”, u razgovoru za Jutarnji list, izjavio je kako smatra da većina ljudi, uključujući i one koji nisu vegetarijanci, ne bi jela ili koristila niz proizvoda samo da znaju što u njih ulazi.

Masti, enzimi, želatina te drugi proizvodi koji nastaju u laboratorijima nakon prerade svinjskih nusproizvoda na etiketama se spominju tek kao E-brojevi. Mnogi prehrambeni proizvodi tako sadržavaju emulgatore, odnosno pojačivače okusa i konzervanse svinjskog porijekla. Žvakaće gume, sokovi, keksi, čips, smoki, puding, mliječni namaz, sladoled i pecivo sadrže emulgator E474, koji označava da je to u stvari svinjska mast ili možda sokovi mljevenih insekata.

Ovo dakako, nije novo stručnjacima, ali je široka javnost poprilično zakinuta za informacije. Mnogi muslimani, židovi i vegetarijanci su bili u šoku zbog podatka da duhanska industrija hemoglobin svinja koristi za filtere u cigaretama, ili da se koriste za izradu metaka.

 

Magazin.hr/Informer.ba