Izdvojeno Vijesti iz medicine Zdravlje

Depilacija intimnih dijelova tijela vrlo je opasna

Depilacija odnosno uklanjanje neželjenih dlaka s tijela danas je postao uobičajen način održavanja higijene. Međutim, liječnička struka upozorava da je uklanjanje stidnih dlačica vrlo štetno i predstavlja veliki rizik za zdravlje.
Koža trpi za vrijeme depilacije. Nije važno koji je način skidanja dlačica. Svi su vrlo štetni! Koža oko genitalija vrlo je osjetljiva sama po sebi. Uklanjanje stidnih dlaka povećava rizik od infekcija, ali i spolno prenosivih bolesti i herpesa, naročito među mladim osobama“, tvrdi direktorica Zdravstvenog centra Univerziteta u Washingtonu Emily Gibson.

Stidne dlačice imaju svoju namjenu. One su zapravo ‘sloj’ koji štiti od trenja koje bi moglo uzrokovati povrede kože, a štite i od bakterija. Uklanjanje iritira i može upaliti folikulu dlake ostavljajući pritom mikroskopski male otvorene rane. Time se povećava rizik od infekcija, ali i spolno prenosivih bolesti, pogotovo među mladima“, kaže doktorica Gibson, prenosi Huffington Post.

Emily tvrdi da su hirurzi  odavno shvatili da nema nikakve koristi od uklonjenih dlačica s tijela. Iako se prije operacijskih zahvata uklanjaju kako ne bi došlo do infekcije, događa se upravo suprotno.

Međutim, tokom godina razvila se cijela industrija koja milione dolara godišnje zarađuje na uklanjanju (suvišnih) dlaka. Ali dok živimo u eri Kim Kardashian, koja je jednom prilikom izjavila da žene ne bi smjele imati dlake nigdje osim na glavi, ili Victorije Beckham, koja tvrdi da bi brazilska depilacija trebalo da bude obavezna za one starije od 15 godina, povratka nema.

Ono što možete učiniti, ako već uklanjate dlake, jeste da pažljivo pročitate uputstvo na pakiranju proizvoda za uklanjanje dlačica ili da se prepustite u ruke stručnjaka.

Ljepota i zdravlje/Informer.ba