Ishrana Zdravlje

Deset ‘domaćih’ lijekova protiv mamurluka

Nakon naporne radne sedmice jedino što ste sinoć željeli je da izađete sa prijateljima i malo se opustite u gradu. Ali “malo” ste pretjerali i danas u glavi osjećate posljedice sinoćnje dobre zabave i sada samo želite da se oslobodite tog pritiska. Pred vama je lista “domaćih” lijekova protiv mamurluka.

1. Đumbir

Đumbir je odličan digestivni lijek koji možete jesti u hrani po vašem izboru, piti kao čaj ili ga pomiješati sa vodom kada služi kao eliksir protiv vrtoglavice koji smiruje vaš nervni sistem. Ovaj moćni antioksidant i antikoagulant čini čuda, ali nemojte ga konzumirati na prazan stomak. Pomiješajte ga s nečim drugim.

2. Med

Med je snažan antioksidant koji obiluje fruktozom i glukozom. Poljaci ga miješaju sa sokom iz turšije i tako dobijaju slani hidratantni napitak kojim liječe mamurluk. Ako vam ta mješavina zvuči grozno i ne želite da je isprobate, jednostavno uzmite nekoliko kašičica ovog čarobnog pčelinjeg sosa i uskoro ćete osjetiti poboljšanje.

3. Plod kaktusa

Za ljude iz američkih pustinja u kojima rastu kaktusi, plod kaktusa iz roda opuncije je oduvijek služio kao lijek protiv glavobolje izazvane prekomjernim konzumiranjem “vatrene vodice“. Ekstrakt ovog ploda može umanjiti vrtoglavicu, gubitak apetita i neugasivu žeđ. Možete ga pronaći u dosta različitih prehrambenih namirnica, od kojih neke postoje i na našem tržištu.

4. Jaja

Da, jaja. Jaja u sebi sadrže cistein, amino kiselinu koja služi kao moćno oružje protiv acetaldehida, toksina koji je nusprodukt oksidacije etanola. Acetaldehid izaziva mamurluk, a jaja razbijaju acetaldehid. Zato zaboravite na činjenicu da niste gladni i izbacite taj mamurluk iz svog organizma.

5. Coca-Cola

Slatki nektar Coca-Cole čini čuda u ovakvim situacijama. Neki čak tvrde da je Coca-cola prvobitno napravljena upravo kao lijek protiv mamurluka. Za to nismo sigurni, ali bez obzira da li ste se prejeli ili samo želite da smirite tutnjanje u glavi, hladna Coca-Cola će vam pomoći.

6. Masni doručak

Svejedno je da li su u pitanju slane palačinke, pohovani sir ili pileći bataci, masni obrok će pomoći vašem alkoholisanom stomaku da se oporavi. Masna hrana se lijepi za zidove stomaka i usporava proces apsorpcije alkohola. Ako ste u prilici da na putu kući noć završite jednim ovakvim obrokom, nemojte se premišljati jer je to izvrstan metod prevencije mamurluka. Ako se toga sinoć niste sjetili, današnji dan započnite nečim masnim.

7. Banana + Gatorade

Potrebni su vam elektroliti. Napitak sa elektrolitima će vam hidrirati organizam puno brže od ispijanja obične vode. Takođe vam je potreban i influks vitamina B. Alkohol smanjuje nivo vitamina B6 i B12 u vašem organizmu. Banane će umanjiti mučninu u vašem želucu i ubrzati metabolizam.

8. Jogurt

Hladni jogurt povoljno djeluje na vaš digestivni trak i osvježava vašu uznemirenu utrobu. Kada se oporavljate od pijane noći neizbježno ćete dehidrirati. Konzumiranje hektolitara vode će vam svakako pomoći, ali, slično piću koje sadrži elektrolite, jogurt će vam pomoći znatno brže i efikasnije.

9. Pivo ili Bloody Mary

Klin se klinom izbija! Tako barem kaže naš narod. Ako vam glava pulsira a stomak vam se previja pod uticajem svega što ste sinoć popili, piti još zaista izgleda kao loša ideja. Ali još pića može biti upravo ono što vam treba. Koktel kao što je Bloody Mary, umjesto doručka, može poslužiti i kao doručak i kao lijek protiv mamurluka. Isto važi i za tečnu hranu koju zovemo pivo, nektar od ječma bogat vitaminom B koji je danas na niskom nivou u vašem tijelu.

10. Supa iz kesice

Oprobani recept! Pileća ili goveđa, nije važno, ona predstavlja spas za vaš dehidrirani organizam. Poslije alkoholne noći, potrebni su vam i so i tečnost. Savršena količina soli u ovom tečnom eliksiru donijeće vašem tijelu ozdravljenje i oporavak i brzo ćete biti kao novi.

 

Blic/Informer.ba