Bebe Zdravlje

Deset savjeta za ublažavanje grčeva kod beba

Uz pomoć ovih savjeta spriječite ili ublažite pojavu bolnih grčeva (infantilnih kolika) kod svoje bebe.

Deset korisnih savjeta za suzbijanje grčeva kod beba:

1. Postavite bebu da leži potrbuške na vašim grudima.

2. Stavite bebi toplu pelenu na stomačić.

3. Masirajte bebi trbuh. Najprije je skinite, postavite je da leži na leđima, i opipajte joj trbuh. Ukoliko je naduven poput balončića, znači da su gasovi prisutni u crijevima – u mjeri koja bebi pravi probleme, i da je najbolje da ih izbaci. To će lakše da uradi ako ih malo “pogurate“.

Postavite bebu da leži na leđima. Zamislite na njenom stomačiću sat, čiji je centar pupak. Palac vaše desne ruke postavite na „sedam sati“ – pa, najprije prstima, a zatim spoljnim obodom dlana, polako pravite krugove oko pupka, u pravcu kazaljke na satu.

Blago pritiskajte naduven stomačić u roku od 10-15 minuta, sve dok beba ne počne da izbacuje gasove. U početku masaže, može da joj bude neprijatno, što će da pokaže intenziviranjem plača. Uskoro ćete pod prstima da osjetite pretakanje, jer gurate gasove kroz crijeva ka izlaznom otvoru, da biste na kraju čuli poznati zvučni fenomen, poslije čega će bebi da lakne.

4. Ponudite bebi neki od preparata koji sadrže komorač (čajevi, sirupi). Kod čajeva računajte sa tim da beba treba dosta da popije, da bi djelovali, zbog čega ponovo može da se naguta vazduha, kao i da poremeti slijedeći podoj – to je razlog što pedijatri baš nisu ljubitelji bebi čajeva kod dojene djece. Kod beba koje su na vještačkoj ishrani, situacija je drugačija. One ionako treba da piju vodu, pa ne smeta da umjesto nje piju čaj protiv kolika.

5. Pokušajte sa preparatima koji sadrže kim. Postoje i kombinovani preparati, čiji su osnovni satojci kim i komorač.

6. Bebi starijoj od mjesec dana možete da ponudite Simetikon u obliku kapi. Ovaj lijek je potpuno neškodljiv, jer se ne upija u krvotok, već djeluje tako što smanjuje površinski napon mjehurića vazduha ako na njih naiđe u crijevima. Mjehurići prskaju, smanjuju se, i beba ih lakše izbacuje. Doziranje je prema priloženom uputstvu.

7. Kod grčeva izazvanih upotrebom antibiotika, pomažu takozvani probiotici – lijekovi koji sadrže „dobre“ bakterije. Na tržištu postoje probiotici specijalno namijenjeni bebama. Treba ih davati sve dok traje antibiotska terapija, i nekoliko dana duže – dok se ne oporavi crevna flora. Interesantno je da ponekad, i kada nije u pitanju antibiotska terapija, probiotici smiruju kolike kod odojčadi.

8. Veoma je zgodno da vi, ako dojite bebu, pijete čaj za dojilje. Osim što potpomaže naviranje mlijeka, on umanjuje i kolike kod vaše bebe, jer sadrži komorač ili/i kim.

9. Ukoliko navedene metode ne daju rezultate, bebi možete dati da popije kašičicu Paracetamola, koji smiruje skoro sve vrste bolova, pa i crevne kolike.

10. Na kraju, ako ništa ne pomogne, znajte da će grčići da prođu sami od sebe, i da neće ostaviti nikakve posljedice.

 

Informer.ba