Tradicionalna medicina Zdravlje

Devet savjeta za brzo opuštanje

Apsolutno svima se događaju stresne situacije bez obzira radili neki odgovoran posao ili sadili cvjeće. Ljudi, posao ili finansijska situacija mogu ponekad u sekundi da nas dovedu do ludila.

Prijedloge kako da sebi pomognete baš u tim trenucima ‘She’ vam donosi u ovom tekstu. Uz slijedećih 9 savjeta svakodnevno sebi možete da priuštite opuštajuće pauze u kojima ćete se regenerisati i sakupiti snagu za dalje pobjede.

1. UGLJENI HIDRATI

Grickalice pune ugljenih hidrata pomažu organizmu u stvaranju serotonina koji djelujući kroz mozak dovodi do smirenog stanja. Taj proces bi jedino mogli da poremete proteini, zato ih treba izbjegavati. Za smirenje nisu dobre ni masnoće, jer one usporavaju cio ovaj proces u kome se stvara serotonin. Trebalo bi da jedete nisko kalorične krekere, grickalice od sira, žele, gumene bombone i sladoled.

2. DISANJE

U trenucima ludila možete se već s nekoliko dubokih udisaja smiriti. Naime, kiseonik u organizmu opušta tijelo i mišiće te raščišćava misli u mozgu. Bitno je da se koncentrišete na disanje i na taj način ćete brzo zaboraviti šta vas je uznemirilo.

3. ŠETNJA

Hodanje je takođe jedan od načina na koji možete izbaciti stres. Čak i 5 do 15 minuta šetnje pomaže tijelu da se rastereti. Naime, takav jednostavni oblik vježbe podstiče kardiovaskularni sistem da stvori tijelu novu energiju, a što imate više energije to ćete se lakše nositi s psihičkim poteškoćama koje uzrokuju stres.

4. MIRIS

Zanimljivo je koliko miris utiče na raspoloženje. I teško je reći koji tačno, jer svakome paše neki drugi. Zato se trebate prepustiti svom osjećaju i naći sebi odgovarajući miris koji će vas odmah smiriti. To bi mogao da bude miris jabuke koji vas podsjeća na baku i detinjstvo ili miris lavande koji vas odvede na more. Istražite sami!

5. PLAČ

Možda nije idealan savjet za muškarce, ali za žene svakako jeste. Čak 85 % žena je reklo da se bolje osjeća pošto se isplače. Dakle i to je način na koji se lako možete smiriti, a ključne su suze kroz koje izlazi nakupljeni stres.

6. MUZIKA

Zaboraviti na probleme i na taj način se opustiti možete i uz muziku. Odaberete svoj žanr koji vam tog trenutka odgovara, navijete muziku i odlutajte mislima. Još kada bi uz istu mogli da zaigrate stres bi zasigurno istog trena nestao. Osjeća ćete se preporođeno poslije toga.

7. BROJANJE

Ukoliko ste osoba koja lako plane kada je pod stresom tada biste mogli da probate s dječjom brojalicom. Jel znate ono kada vas djete gnjavi kada ćete stići na neko mjesto ili mu se žuri na WC pa da mu zabavite mozak kažete da broji do 5 ili nastavi da broji unedogled? – e pa isti sistem bi mogao pomoći i vama. Samo krenite da brojite i zaboravićete zbog čega ste se uznemirili.

8. VIZUELIZACIJA

U situacijama kada se možete povući od ljudi i primiriti na nekom mjestu koje vam odgovara, probajte da sklopite oči i odlutate na vama idealno, mirno mjesto. Zamislite more, planine, vodopad ili što god vam daje osećaj mira i budite određeno vrijeme na tom mjestu. Samo 5 minuta odmaka od realnosti će vas potpuno smiriti.

9. RAZGOVOR

Zavisi od tipa osobe, da li ste zatvoreni ili otvoreni tip, ali svako sebi sigurno može da nađe osobu kojoj vjeruje i uz koju može da se opusti na način da joj prenese sve što je mori. Na taj način se često dolazi i do rješenja neke stresne situacije ili sebi jednostavno olakšate teret koji nosite na leđima samim time što se ga podjelili s nekim.

 

Smedia/Informer.ba