Vijesti iz medicine Zdravlje

Dijetalna pića povećavaju rizik od moždanog udara!

Prema nedavno objavljenom istraživanju naučnika sa Medicinskog fakulteta Univerziteta  u Miamiju, pića koja se prodaju pod ‘etiketom‘ dijetalnih mogu imati ozbiljnih posljedica po zdravlje.

Istraživanje je provedeno na uzorku od više od 2.500 pacijenata tokom jednog desetljeća i to u SAD-u gdje je moždani udar treći najčešći uzrok smrti, odmah poslije srčanih bolesti i karcinoma.

Rezultati su pokazali kako osobe koje redovito konzumiraju dijetalna pića ili pića s oznakom ‘light‘ imaju 61 posto veće šanse da će doživjeti moždani udar za razliku od osoba koje takva pića ne konzumiraju. Nadalje, znatno se povećava i rizik od dijabetesa kao i od kardiovaskularnih bolesti, uključujući povišen krvni pritisak te povišenu razinu triglicerida.

Iako je studijom otkrivena snažna povezanost između dijetalna pića i rizika od moždanog udara, istraživanjem nije dokazano zašto do toga zapravo dolazi, ali su znanstvenici najavili nova istraživanja koja bi trebala otkriti prave uzroke povezanosti između ‘light‘ pića i moždanog udara.

 

Dnevnik.hr/Informer.ba