Ishrana Izdvojeno Vijesti iz medicine Zdravlje

Djeca današnjice živjet će kraće od svojih roditelja

Sve veća tjelesna neaktivnost djece trend je koji se, zajedno s konzumiranjem prekalorične hrane, zapaža u većini zemalja svijeta. Hoće li sadašnja generacija djece zbog pretilosti biti prva koja će živjeti kraće od svojih roditelja?

Po SAD-u, ali i u nekim drugim razvijenim zemljama programi i kampanje namijenjeni pretilim adolescentima i djeci s dobrim su razlogom postali česta pojava.

U zadnjih 30 godina stopa pretilosti kod američke se djece utrostručila.

Američka udruga za javno zdravlje (The American Public Health Association) objavila je predviđanje po kojem će se na probleme povezane s pretilošću do 2018. godine trošiti 21 posto zdravstvenog budžeta. Stručnjaci se stoga pribojavaju da će ova generacija mladih Amerikanaca biti prva koja će živjeti kraće od svojih roditelja.

Jedino rješenje

Nutricionisti ne preporučuju podvrgavanje djece strogim dijetama jer se to može štetno odraziti na njihov razvoj i zdravlje. Iz klinike Mayo poručuju:

‘Jedan od najboljih načina na koji možete stati na kraj prekomjernoj težini svoje djece sastoji se u tome da poboljšate kvalitetu njihove prehrane i povećate fizičku aktivnost cijele obitelji.

Naime, prevelike količine brze hrane, slatkiša i gaziranih napitaka te nedostatak kretanja glavni su uzrok ove zabrinjavajuće epidemije pretilosti.

Jedno je istraživanje pokazalo da u Sjedinjenim Državama gotovo trećina djece u dobi od 4 do 19 godina svaki dan jede brzu hranu. Ta hrana obično ima mnogo šećera i masti, a servira se u porcijama koje mame svojom veličinom.

Magazin.hr/Informer.ba