Vijesti iz medicine Zdravlje

Ecstasy bi se mogao koristiti u liječenju leukemije i raka

Poznata klubska droga ecstasy mogla bi u budućnosti pomoći u borbi protiv raka krvi – leukemije, limfome i mijelome.

Istraživanja su pokazala da bijela krvna zrnca reaguju na neke psihotropne supstance. To znači da modificirana verzija amefetamina, u naučnim krugovima poznat kao MDMA, može potaknuti sposobnosti lijeka da uništi ćelije raka za 100 puta.

Ovo je veoma važan korak ka početku korištenje MDMA u liječenju ljudi koji boluju od nekog oblika raka krvi“, kazao je profesor John Gordon sa Univerziteta u Birminghamu.

Dodaje da istraživači ne žele davati lažnu nadu oboljelima, ali da rezultati imaju potencijal da u narednim godinama poprave šanse za izliječenje od raka krvi.

Prilagođavanje ecstasyja u lijek protiv raka u početku je predstavljalo problem, jer je postojala opasnost da bi neadekvatna doza MDMA mogla biti fatalna po pacijente. No, naučnici su uspjeli izolirati supstancu koja uništava ćelije raka.

Doktor David Grant iz Instituta za istraživanje leukemije i limfome, koji je finansirao istraživanje, tvrdi da postoji nada i za bolesnike sa najagresivnijim oblikom raka.

Neke tipove limfome teško je liječiti i zbog toga su nam očajnički potrebni netoksični lijekovi koji su djelotvorni i imaju malo nuspojava. Šansa da ćemo moći ciljano liječiti rak krvi lijekom koji je derivat droge je istinski uzbudljiva“, kazao je Grant.

 

Blin/Informer.ba