Udarno Vijesti iz medicine Zdravlje

Evo šta može da vam se desi ako progutate tabletu bez vode

Maks Pemberton, doktor iz Velike Britanije, je zbog jedne tablete antibiotika koju je progutao bez vode, završio u bolnici na ispitivanjima koja su trajala nedjelju dana, a zatim na bolovanju od šest mjeseci, piše „Daily Mail“.

Naime, on je jednog jutra nakon popijenog gutljaja vode osjetio oštar bol u grudima, koji je postajao nepodnošljiv poslije svega što bi unio, zbog čega je prestao da unosi i hranu i tečnost, što je rezultiralo dehidracijom i hospitalizacijom.

Nakon brojnih ispitivanja, podvrgnut je opštoj anesteziji kako bi mu se pregledao jednjak, nakon čega je ustanovljeno oštećenje jetre. Međutim, ni pored brojnih analiza doktori nisu mogli da utvrde uzrok oštećenja.

Dvije nedjelje prije dehidracije, Maks je bio pod antibiotskom terapijom zbog infekcije disajnih puteva i sjetio se da je jednu tabletu u žurbi popio bez vode, i da mu je ona zastala u grlu, a upravo je to bio razlog zdravstenih problema koji su uslijedili.

Poučen onim što se njemu dogodilo, Maks savjetuje sve koji piju tablete da – „ukoliko poslije popijene tablete imaju osjećaj da je nisu lijepo progutali, popiju još jednu čašu vode i sačekaju dodatnih 15 minuta prije nego što legnu“.

Ljekari upozoravaju da su neki lijekovi izuzetno korozivni i da će, ako se zaglave u jednjaku, sadržaj tablete nagristi tkivo i prouzrokovati nastanak rana i čira, a ne rijetko posljedice mogu biti fatalne.

 

Informer.ba