Vijesti iz medicine Zdravlje

Gojaznost u sedmoj godini udvostručuje rizik od astme

Djeca koja imaju višak kilograma ili su gojazna u sedmoj godini su dvostruko izloženija riziku od astme nego njihovi vršnjaci normalne tjelesne težine, čak i ako su u ranijim godinama imala povećan indeks tjelesne mase (BMI) pa potom oslabila, utvrdili su švedski stručnjaci s Instituta Karolinska.

Oni su obavili istraživanje na više od 2.000 djece od rođenja pa do osme godine. Među svom praćenim djecom, šest posto je u osmoj godini bolovalo od astme. Pri tom je među onima koji su imali previsok indeks tjelesne mase (BMI) u sedmoj godini, bilo 10 posto astmatičara, prenosi Reuters.

I kada su u obzir uzeti drugi rizični faktori, kao što su istorija alergijskih oboljenja roditelja, ili eventualno majčino konzumiranje duhana, opstajala je činjenica da su djeca gojazna u sedmoj godini pod dvostruko većim rizikom od astme, bez obzira da li su u prvoj ili četvtoj godini imala povišen BMI ili nisu.

Tokom svake godine u prosjeku je među 2.000 praćenih mališana bilo oko 300 s viškom kilograma, ali znatno manje ih je sve to vrijeme imalo višak – svega oko 122 od 2.000 su bili konstantno gojazni između prve i sedme godine.

 

Informer.ba