Ishrana Zdravlje

Grožđe je jesenji čistač organizma

Grožđe, osim što osvježava, korisno je i kao lijek za čišćenje krvi, reguliranje varenja, uklanjanje masnih naslaga iz tijela, za liječenje upalnih procesa organa za varenje, kao i za uklanjanje reumatičnih poteškoća i kožnih alergija.

Svježi sok od grožđa bogat je vitaminima A, B i C i raznim mineralima. Grožđe djeluje kao prirodni tonik organizma, a osim toga je i izrazito hranljiva namirnica. Sadrži oko 20 posto šećera, pa je i energetski vrijedna namirnica.

Ovo voće je također vrlo važan izvor bioflavonida, koji štite organizam od slobodnih radikala. Zbog različitih antioksidansa, grožđe ima i snažan efekt protiv bakterija, virusa, upala i alergija. Preporučuje se protiv loše cirkulacije, a važno je i u usporavanju starenja, odnosno sprečavanju demencije i degenerativnih očnih bolesti.

Koža bobica puna je balastnih tvari poput celuloze i pektina, zbog čega se grožđe smatra voćem koje pospješuje probavu i pomaže u izlučivanju vode iz tijela (diuretik).

Optimalan omjer fosfora i kalcija u grožđu djeluje povoljno na metabolizam zglobova i kostiju. Naime, bobice grožđa obiluju anorganskim fosfatima, a fosfor je, uz kalcij i magnezij, sastavni dio svih koštanih struktura.

Crno grožđe sadrži pigment antocijanin iz grupe biljnih fenola koji djeluje kao jak antioksidans. Sadrži i željezo i bakar, minerale koji su važni za stvaranje crvenih ćelija krvi (eritrocita) i sintezu hemoglobina, pa se savjetuje anemičnim osobama, svima koji se oporavljaju nakon obilnijih krvarenja ili povreda, ali i zdravim osobama preventivno za stimulaciju rada crijeva i bubrega.

Naučne studije pokazale su da polifenoli iz crnog vina blokiraju endotelin-1, tvar koja ima udjela u procesima ateroskleroze i jedan je od ključnih faktora za nastanak koronarne bolesti srca.

Bijele bobice

Bijelo grožđe ima vrlo sličnu energetsku vrijednost kao crno, nešto manje kalija i kalcija, ali siromašno je fenolima u odnosu na crno grožđe.

Vitamini

Grožđe je bogato vitaminima A, svim vitaminima B grupe izuzev B12, C i E vitaminima, a sadrži i minerale poput natrija, fosfora, kalcija, kalija, željeza, magnezija i flora te jabučnu, vinsku i limunsku kiselinu.

 

Avaz/Informer.ba