Vijesti iz medicine Zdravlje

Hemikalije najčešće izazivaju alergijske reakcije

U najčešće alergijske bolesti spadaju kontaktni alergijski ekcem i urtikarija. Pelenski dermatitis je također bolest posredovana djelimično alergijskim, a djelimično toksičnim djelovanjem.

Kontaktni dermatitis je alergijska reakcija na različite hemikalije i supstance. Bolest je moguće dobiti ako se dodirne supstanca koja uzrokuje alergijsku reakciju ili čak ako se dodirne odjeća ili životinja koja je bila u kontaktu s tom supstancom.

Dužina ekspozicije

Da bi došlo do senzibilizacije, potrebno je minimalno kontaktno vrijeme od tridesetak sati, koliko je potrebno da Langerhansove ćelije upamte karakteristike potencijalnog alergena. Nakon toga se za osam do 10 dana stvara klon specifično senzibiliziranih T limfocita koji nakon izlaganja istom alergenu za 48 do 72 sata započinju intenzivnu alergijsku reakciju izraženu kao mjehurići i crvenilo.

Koliko dugo će alergijska reakcija trajati, ovisi o dužini ekspozicije i koncentracije supstance. Ako se izbjegne ponovni kontakt sa supstancom koja je izazvala alergijsku reakciju, osip će, u najgoroj fazi, trajati pet do sedam dana nakon što se pojavio, a za tri sedmice će upotpunosti nestati.

Medicinski preparati svakako mogu biti od pomoći. Određene tablete (antihistaminici) ili kreme mogu pomoći da se osip kontrolira u periodu od prve dvije sedmice. Čak i ako se pojavi osip na novim mjestima, to ne znači da lijekovi ne djeluju.

zbjeći širenje

Svrbež se može kontrolirati na više načina:

* Izbjegavajte znojenje i utopljavanje, jer to uvijek pogoršava svrab. Ne kupajte se vrućom vodom i izbjegavajte sunce.

* Stavite hladne, vlažne obloge na mjesta gdje svrbi koliko god često želite.

* Možete nanositi neke losione.

* Ako svrab postane nepodnošljiv, ljekar vam može preporučiti tablete.

Ni češanje ni dodirivanje neće doprinijeti širenju osipa. Osip se širi jedino ako dođe do kontakta između supstance na koju smo alergični i različitih dijelova tijela. Ako je osip bio na rukama, a rukama smo dodirnuli lice, onda će se osip pojaviti i na licu. Potrebno je, također, nekoliko dana da se svi plikovi pojave. Može se desiti da svaki dan dobijete nove plikove. Prenosi Dnevni avaz.

Prevencija

Važno je znati na šta ste alergični, tako da možete izbjeći kontakt s tom supstancom ponovo. Svu odjeću u kojoj ste bili kad ste dodirnuli supstancu trebate oprati, izbjegavajući pri tome kontakt s kožom.

Treba znati kako izgledaju biljke na koje ste alergični (rhus radicans i rhus toxicodendron najčešće).

 

Informer.ba