Ishrana Zdravlje

Hrana iz konzerve sadrži potencijalno opasnu hemikaliju

Osobe koje jedu supu iz konzerve pet dana uzastopno, imaju povećanje za 1.200 procenata sadržaja potencijalno opasne hemikalije bisfenol A (BPA) u urinu, u odnosu na one koji jedu svježu supu, utvrdili su američki stručnjaci s Univerziteta Harvard.

Dosad se već znalo da konzumiranje napitaka iz nekih vrsta limenki, može da poveća sadržaj BPA u urinu, ali se ispostavilo da konzervisana hrana predstavlja još veću opasnost od dotične hemikalije, izveštava AFP.

Ranije je utvrđeno da BPA može da dovede do endokrinih poremećaja, koji ometaju reproduktivni razvoj kod životinja, već u koncentraciji od 50 mikrograma po kilogramu težine, ali još nije sasvim izvjesno da je ova hemikalija u istoj mjeri štetna i za čoveka.

Neka prethodna istraživanja su ipak BPA dovela u vezu s kardiovaskularnim bolestima, dijabetesom i gojaznošću kod ljudi, čak i kada je koncentracija te hemikalije u urinu bila niža od one koju je utvrdio harvardski tim.

BPA se obično eliminiše urinom, pa se svaki skok njegovog sadržaja smatra privremenim. Harvardski tim nije mjerio koliko se povišeni nivo te hemikalije održava u tijelu poslije petodnevnog konzumiranja konzervisane hrane, što ostaje za neka druga istraživanja.

Francuska agencija za zdravstvenu bezbjednost hrane (Anses) je u septembru upozorila da su nužne oštrije preventivne mjere protiv BPA, s tim što bi od dotične hemikalije trebalo naročito zaštiti djecu, trudnice i žene koje doje.

Harvardski tim upozorava da bi rezultati njihovog istraživanja trebalo da predstavljaju upozorenje za osobe koje često jedu konzervisanu hranu ili piju više konzervisanih pića dnevno, kao i za proizvođače ambalaže da razmotre eliminisanje BPA, kao sirovine za unutrašnju oblogu limenki, piše Srbijanet.

Informer.ba