Bebe Zdravlje

Hrana koja izaziva alergije

Kada dijete počne da jede čvrstu hranu, počinje opasnost od alergija koje neke namirnice mogu da izazovu.

Zato je bitno da svaki put kada uvedete novu namirnicu sačekate od tri do pet dana prije nego što uvedete sljedeću na jelovnik, da biste mogli da budete sigurni da nema alergijske reakcije.

Postoji više od 160 namirnica koje mogu da izazovu alergiju, ali devet su najčešći izazivači: mlijeko, jaja, kikiriki, orasi, badem, riba, školjke, soja i pšenica.

Simptomi da dijete ima alergiju mogu da se pojave nekoliko minuta ili nekoliko sati posle jela. Ozbiljan problem postoji ako primijetite osip, crvenilo kože, oticanje lica, jezika ili usana, povraćanje i dijareju, kašalj i šištav dah, teškoće pri disanju i gubitak svesti.

Snažna reakcija tijela na hranu vrlo brzo može biti fatalna, pa morate brzo reagovati. Ako su simptomi blagi, pedijatar će zakazati test na alergene. Kada se utvrdi hrana koja pravi smetnje, obično se savjetuje da se izbjegava.

Neke alergije nestaju s vremenom, one od mlijeka i jaja mogu nestati kad dijete odraste, dok alergije izazvane kikirikijem, orasima, bademom ili školjkama često budu uporne.

Čvrstu hranu možete dodavati na jelovnik već kada beba navrši godinu dana: postoje dokazi da kada neku hranu uvedete u ishranu ranije, smanjuje se šansa od stvaranja alergijske reakcije.

U svakom slučaju nemojte djetetu davati kravlje mlijeko prije prvog rođendana, jer sastojci mogu da uznemire bebin stomak.

 

Informer.ba