Ishrana Zdravlje

Hrana sa visokim sadržajem vode i njena važnost

Za optimalno funkcionisanje organizma neophodno je pravilno uzimanje tečnosti, posebno vode i osvežavajučih napitaka. Poznato je da je prisutnost vode na našoj planeti preko 70% i da je čovjekov organizam takođe sačinjen od 70% vode. Da bismo održali svoje zdravlje, logično je da treba da uzimamo namirnice koje u sebi takođe sadrže veliki procenat vode (70%), a to su voće i povrće. Naučno je dokazano da je čovjek kao biće plodojed i biljojed i da mu ni organi za preradu (vilica), a ni organi za varenje (želudac i crijeva) nisu predviđeni za konzumiranje mesa i mesnih prerađevina.  Normalnom zdravom organizmu odraslog čovjeka potrebno je 2,5 kg biljne hrane dnevno.

Što se tiče samog unošenja vode u organizam, dnevno je čovjeku potrebno 35 grama vode na kilogram težine. Vodu treba uzimati između obroka, a ako je neophodno, poslije, a ne prije i u toku jela. Uzimanje vode u toku jela slabi naš organizam i razređuje želudačnu kiselinu neophodnu za pravilno varenje hrane. Međutim, ukoliko u toku dana uzmete dovoljnu količinu hrane sa visokim sastavom vode, pijaća voda i napitci vam neće biti neophodni u većim količinama. Kroz bubrege odrastao čovjek izluči 2,2 L vode dnevno. Za regulaciju vode u organizmu važno je uzimati dovoljnu količinu soli, jer so vezuje vodu u organizmu. Odraslom čovjeku prosječne težine neophodno je da sa hranom unese 3,5 g soli dnevno.
Pravilna i zdrava ishrana podrazumjeva ograničeno, a po mogućnosti i potpuno odricanje od napitaka kao što su kafa, jaki čajevi, alkoholna pića, kao i vrlo retko uzimanje mlijeka, čokolade, sladoleda i slatkiša. Ukoliko se pije kafa, treba je piti isključivo poslije podne, čajevi treba da budu biljni, a mlijeko, čokoladu, sladoled i slatkiše uzimati na prazan želudac.
Vede (staroindijski sveti spisi) kažu: “Hrana je dah koji  izdišemo;  hrana je  dah  života koji udišemo“. Zato su odnos i stav prema hrani i svijest o neodvojivosti hrane od nas samih veoma važni. Način razmišljanja i svijest da u svoj organizam unosimo život, energiju, vitalnost i pozitivne vibracije, oprijedeliće i naš izbor namirnica. Vjerovanje da smo zdravi, svjesno izbjegavanje stresa i uživanje u hrani, bitno utiču na cjielokupno zdravlje. Poštovanje hrane i obavljanje molitve ili meditacije pred svaki obrok pomoći će da se uravnoteže naše fizičke, emocionalne, mentalne i duhovne dimenzije. Estetsko serviranje hrane i prijatan ambijent takođe puno doprinose ukupnom pozitivnom efektu koji hrana ima u našem životu.

 

Herbalife/Informer.ba