Ishrana Zdravlje

Hrana za jake i zdrave kosti

Zdrave se kosti neprestano obnavljaju, i zbog toga zahtijevaju specifične hranjive tvari, a ne samo kalcij i vitamin D, kaže savjetnica za prevenciju dr. Katherine Tucker sa Sveučilišta Tuft.

Hranjive tvari bez kojih nema zdravih kostiju:

 Proteini
Oni stvaraju okosnicu oko koje se kreira zdrava kost. Ciljajte zato na preporučenih 46 do 56 g na dan. Jedite meso, svježi sir, tofu.

 Magnezij
U kombinaciji s kalcijem magnezij je potreban za izgradnju kostiju na proteinskoj podlozi. Preporučenih 400 grama dobit ćete kombinirajući, primjerice, namirnice kao što su zobena kaša, sjeme buče, artičoku, tamnu rižu.

 Kalij
Kalij održava stabilan pH, onemogućujući preveliku kiselost organizam. Želite li zdrave kosti, ciljajte na 4,700 mg na dan, kombinirajući namirnice kao što su sok svježe ocijeđene naranče, grožđice, ribu, mlijeko.

 Vitamin K
Vitamin nužan za osnovni temelj zdravog kostura. Samo jedna šalica kuhanog špinata, brokule ili prokulica pruža potrebnu dnevnu dozu od 90 mcg.

 Vitamin B12
Održava zdrav nivo homocistina (aminokiseline). B12 onemogućava povisivanje nivoa ove aminokiseline koja slabi kosti. Goveđa jetra, riba, meso općenito, mlijeko, jaja i sir izvor su ovog vitamina.

 

Magazin.hr/Informer.ba