Ishrana Zdravlje

Hrana za vrele ljetne dane

Voće i povrće u pravilu obiluje vodom, koja služi kao dodatni izvor tekućine te istovremeno hladi

Alkoholna, gazirana i zaslađena pića te kofeinski napici nisu dobar ljetni izbor, jer povećavaju proces dehidracije, stimulirajući izlučivanje tekućine iz organizma. Crveno meso, također, treba izbjegavati. A šta rashlađuje?

Ljetne namirnice koje će vas poštedjeti kuhanja su voće i povrće. Oni su i odličan izvor vitamina, minerala, ali i antioksidansa, poput beta-karotena i likopena, koji nude dodatnu ljetnu pogodnost, štiteći kožu od štetnog djelovanja sunčevih zraka.

Voće i povrće u pravilu obiluje vodom, koja služi kao dodatni izvor tekućine te istovremeno hladi. Dodatno, ove su namirnice bogate kalijem, elektrolitom koji se intenzivno gubi znojenjem i koji je za optimalno funkcioniranje organizma nužno nadoknaditi.

Salate – Najbrži recept za osvježenje je priprema voćnih i povrtnih salata, načinjenih od lubenice, dinje, breskvi, smokvi, ananasa, krastavaca, paprike, paradajza, zelene salate te tikvica i patlidžana.

Frape – Odličan izbor su i razne vrste frapea sa mlijekom od žitarica i voćem, koji mogu poslužiti kao osvježavajući i hranjiv međuobrok.

Riba i mliječni proizvodi – Za probavu crvenog mesa potrebno je dosta energije, koja posljedično zagrijava organizam. Zato ljeti prednost valja dati lakoprobavljivim izvorima proteina, a tu nema premca ribi te plodovima mora. Potrebe na proteinima zadovoljit će i niskomasni mliječni proizvodi, a pri izboru sira prednost treba dati mekšim sirevima sa što manje masti, poput svježeg kravljeg sira.

Napici – Tijelo se usljed velikih ljetnih vrućina rashlađuje znojenjem, izlučujući pri tome toksine, ali i elektrolite i vodu. Kako biste nadoknadili izgubljenu tekućinu i pružili organizmu osvježenje, najbolje je posegnuti za vodom i nezaslađenim čajem sobne temperature.

Savjeti

Nekoliko osnovnih prehrambenih pravila koja olakšavaju život pri ljetnim žegama:

* Najbolji način za sprečavanje zagrijavanja organizma je vegetarijanska prehrana, stoga obogatite svoju trpezu voćem, povrćem, žitaricama i mahunarkama.

* Hranu pripremajte pirjanjem i na lešo, izbjegavajte prženje.

* Izbjegavajte slana i masna jela.

* Crveno meso i suhomesnate proizvode zamijenite ribom i plodovima mora.

* Jedite češće, manje obroke.

* Obavezno doručkujte kako ne bi došlo do naglog pada pritiska tokom vrućih dana.

* Čaj od nane te pića od limete, grejpa ili limuna dodatno će vas rashladiti i pomoći u regulaciji znojenja.

* Lagana povrtna supa pružit će osvježenje.

* Izbjegavajte alkohol i kofeinske napitke.

* Konzumirajte hranu i piće sobne temperature.

 

Avaz/Informer.ba