Udarno Vijesti iz medicine Zdravlje

I za hiperpigmentaciju postoji pomoć

Uklanjanje hiperpigmentacijskih mrlja kremama i hemijskim pilinzima Sizifov je posao, jer se s prvim jačim suncem ponovno pojave. Iz mjesečnika “Moje zdravlje” prenosimo tekst koji daje instukcije kako ih spriječiti ili  ili makar držati pod kontrolom.

U kasnim tridesetima i ranim četrdesetima hiperpigmentacija je posljedica više čimbenika, ali najčešće su biljeg neumjerenog izlaganju suncu bez zaštite odgovarajućim kremama. Najviše pogađa žene, osobito one koje su imale pjegice na licu. Trenutak kada sunčane pjegice zamijeni hiperpigmentacija kod većine žena događa se u četrdesetima, a uvelike su joj uzrok hormonalne promjene i naznaka je početka ulaska u menopauzu, a često je povezana i s prekomjernom težinom.

Trudnička maska

Mnoge se žene žale kako su mrlje – melazmu dobile u trudnoći. Tamnjenja kože zapravo su obrambene reakcije kože protiv oštećenja izazvanih djelovanjem ultraljubičastih zraka. Osobe izrazito osjetljive na djelovanje Sunčeva zračenja, bilo prirodno ili zbog stanja kože, moraju svojoj koži pružiti najvišu razinu zaštite od sunca.

Melazma se očituje kao smeđa do siva mrlja nepravilnog oblika. Mjesta na kojima nastaje najčešće su čelo, obrazi, brada, a česta je i na dekolteu. Hormon estrogen jedan je od glavnih krivaca za njihovu pojavu, a kako ih mlade žene dobivaju u trudnoći, narodski se nazivaju ‘trudnička maska’.

Nastanak melazme kod žena veže se i za uzimanje oralne kontracepcije koja također, zbog uzimanja hormona, pojačava razvoj mrlja. Ma koliko ih se trudili izbijeliti tijekom zime, a mnogima to kvalitetnom kozmetikom polazi za rukom, one će se s prvim zrakama sunca vratiti.

Zaštitna krema od marta

Kozmetičari i dermatolozi savjetuju tretiranje lica, a posebno dijelova zahvaćenih hiperpigmentacijom, kremama s visokim UV filterom već u prvim proljetnim danima, tačnije od marta. Kada se kaže zaštitni faktor, tada se podrazumijeva da krema nosi oznaku UV zaštite barem 20, ako ne i 30.

To bi za početak sunčane sezone – posebno proljetnog i jakog koje doslovno pali blijedu kožu koja je tijekom zime bila pošteđena i svjetlosti, a kamoli sunca, trebalo biti dovoljno. Kako proljeće odmiče, trebalo bi povećati zaštitni faktor na 50, a tokom ljeta koristiti ‘sun block’, potpunu zaštitu. Osim toga, tokom ljeta trebalo bi se kloniti sunca, posebno pokrivati i štiti lice sjenilom, kapom, hodati po hladovini.