Bebe Zdravlje

Igračke stimulišu djecu na zdravu ishranu

Poklanjanje igračke djeci uz obrok utiče na njihovu percepciju ukusa hrane i može ih stimulisati da se hrane zdravije, pokazuje američko istraživanje koje prenosi sajt “Gastro”.

Imajući u vidu da je, prema ranijim istraživanjima, trećina stanovnika Amerike gojazna a 17 posto djece uzrasta od 2 do 19 godina pati od istog problema, pokrenuta je rasprava o ulozi igračaka koje se uz obroke dobijaju u restoranima “brze hrane” i uticaju igračaka na prehrambene navike predškolske djece.

Istraživanjem je utvrđeno da se na predškolsku djecu uzrasta od dvije do pet godina može uticati da izaberu zdravu hranu, na primjer obrok koji sadrži supu, miješano povrće i mlijeko ako im se uz obrok pokloni igračka, posebno ako se radi o igrački iz kolekcije koju djete skuplja.

Druga dva istraživanja, čiji su rezultati objavljeni u časopisu “Journal of Public Policy and Marketing”, pokazala su da ako djeca znaju da će uz obrok dobiti igračku koju još nemaju, kod njih će se povećati interes za taj obrok i unaprijed će obrok izabrati, bez obzira o kakvoj se hrani radi.

Međutim, ako se ponude dva različita obroka – zdrava hrana i tipična “brza hrana” bez igračke, “brza hrana” će biti prvi izbor.

Sve to podržava ideju da prisustvo igračke uz obrok može unaprijed da utiče na dječju percepciju kakav će određena hrana imati ukus i kako će je djete prihvatiti, prenosi internet portal “Gastro”.

Informer.ba