Vijesti iz medicine Zdravlje

Infekcije mokraćnog sistema: Bakterije izazivaju ozbiljne tegobe

Anatomski normalan mokraćni sistem sterilan je i izrazito rezistentan na kolonizaciju bakterijama. Bez obzira na to, infekcije mokraćnog ssitema (engl. Urinary tract infection – UTI) najčešće su bakterijske infekcije u svim dobnim grupama.

Kod novorođenčadi, infekcija mokraćnog sistema mnogo je češća kod dječaka nego kod djevojčica i često je udružena s bakterijemijom. Ovo zapažanje temelji se na većoj učestalosti kongenitalnih anomalija mokraćnog sistema kod dječaka.

Kod djece uzrasta od jedne do pet godina incidencija bakteriurije iznosi skoro 0,03 posto kod u dječaka i jedan do dva posto kod djevojčica. Budući da je incidencija rijetka prije adolescencije, dječaci s infekcijom najčešće imaju prirođene ili stečene anomalije mokraćnog sistema. Kod djece mlađe od 10 godina skoro 30 do 50 posto infekcija mokraćnog sistema povezano je s vezikoureteralnim refluksom (VUR) i bubrežnim ožiljavanjem, koji mogu dovesti do bubrežnog zatajenja ukoliko se ne liječi (hronični pijelonefritis).

Akutne upale

Bakteriurija je rijetka kod dječaka adolescenata. Asimptomatska bakteriurija javlja se kod skoro pet posto djevojčica u adolescenciji, ali nije udružena s urološkim abnormalnostima.

U dobnoj grupi od 20 do 50 godina infekcije mokraćnog sistema pedesetostruko su češće kod žena. Incidencija raste kod muškaraca i žena starijih od 50 godina.

Gram-negativne aerobne bakterije najčešći su uzrok bakterijskim infekcijama mokraćnog sistema. Rijetke su infekcije krvnim putem, a skoro 95 posto infekcija javlja se kada bakterija ascendira iz koloniziranog introitusa vagine i iz uretre u mjehur, a u slučaju akutne upale bubrega, dalje kroz ureter do bubrega.

Echerichia coli najčešće je izolirana bakterija i odgovorna je za skoro 80 posto svih stečenih infekcija, a Staphylococcus saprophiticus za skoro 10 posto slučajeva. Kod hospitaliziranih bolničkih pacijenata E. coli odgovorna je za pola slučajeva infekcija; gram-negativni uzročnici Klebsoella, Proteus, Enterobacter i Serratia za skoro 40 posto slučajeva, a gram-pozitivni bakterijski koki Enterococcuc faecalis i Staphylococcus SP za preostale.

Preventivne mjere

Incidencija hospitalnih bakterijemija koje se mogu pripisati infekcijama mokraćnog sistema, iznosi 73/100.000. Komplicirane infekcije javljaju se uz urološke poremećaje, najčešće zbog medicinskih zahvata ili opstrukcije.

Iako opstrukcija sama za sebe ne izaziva UTI, njeno prisustvo pogoduje nastanku. Infekcije kod muškaraca mlađih od 50 godina godina često su izazvane urološkim poremećajima. No, nekomplicirane infekcije mogu se javiti kod mlađih muškaraca bez poremećaja koji imaju neobrezan penis ili su imali spolni odnos bez preventivnih mjera sa ženom čija je rodnica kolonizirana uropatogenim bakterijama te su bili u kontaktu s uzročnikom AIDS-a.

Uloga godina

Bakteriurija je mnogo češća kod starijih muškaraca zbog poremećenog izmokravanja i značajne količine mokraće koja zaostaje u mjehuru. Česta je i kod žena zbog slabijeg pražnjenja mjehura zbog prolapsa uterusa i stvaranja cistokele te zagađenja perineuma zbog inkontinencije stolica.

Dijabetičari i trudnice

Dijabetičari koji imaju neurogeni mjehur ili su bili kateterizirani, imaju učestalije i teže infekcije. Budući da trudnoća može izazvati stazu mokraće usljed funkcionalne i anatomske opstrukcije uretera i mokraćnog mjehura, UTI bi u trudnoći trebalo smatrati komplikacijom.

 

Avaz/Informer.ba