Vijesti iz medicine Zdravlje

Istraživanje: Dijabetičari pod većim rizikom od raka

Osobe oboljele od dijabetesa su pod povećanim rizikom da obole od pojedinih vrsta raka, uključujući kancer debelog crijeva i pankreasa kod muškaraca i rak dojke kod žena, ukazuje jedno američko istraživanje.

Telefonskom anketom obavljenom na skoro 400.000 odraslih osoba, stručnjaci američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) utvrdili su da sedmorica od 100 tamošnjih muškaraca šećeraša i 10 od 100 žena šećeraša boluju i od raka, prenosi Reuters.

Pošto su uzeti u obzir faktori kao što su godine, rasna pripadnost, pušenje ili konzumiranje alkohola, američki tim je utvrdio da su osobe oboljele od šećerne bolesti pod 10 posto većim rizikom da obole i od raka nego ostalo stanovništvo.

Muškarci šećeraši najčešće obolijevaju i od raka rektuma, bešike, bubrega ili prostate.

Žene šećeraši najčešće obolijevaju od leukemije i jednog oblika raka materice.

Utvrđeno je također da je među muškarcima šećerašima najviše povećan rizik od raka pankreasa.

Od ove vrste raka boluje 16 od 10.000 američkih šećeraša, dok među muškarcima koji nisu dijabetičari od raka pankreasa boluju samo dva na 10.000.

Na 1.000 žena oboljelih od šećera, tri boluju i od leukemije, dok među ženama koje nisu šećeraši od te vrste raka boluje jedna na 1.000.

Utvrđeno je i da je rizik umiranja od raka kod oboljelih koji su i dijabetičari za oko 40 posto veći nego kod oboljelih od kancera koji ne pate od šećerne bolesti.

Vodeći autor ovog istraživanja Li Chaojang ističe da još nije jasna veza između dijabetesa i raka.

Zasad se nagađa da bi povećani šećer u krvi ili povećani inzulin mogli da budu uzrok veće podložnosti dijabetičara raku.

 

Fena/Informer.ba