Udarno Vijesti iz medicine Zdravlje

Istraživanje: Muškarcima pušačima ugroženo pamćenje

Poremećaji u pamćenju brže se manifestuju u poznim godinama kod muškaraca pušača nego kod nepušača, dok kod žena takav fenomen nije primjećen, tvrde britanski stručnjaci.

U studiji britanskih naučnika objavljenoj u američkoj naučnoj reviji “Arhivi opće psihologije”, navodi se da dugogodišnje pušenje dovodi do mentalnih poremećaja i zaboravljanja znanja stečenog u prošlosti, kao i nemogućnosti njegovog korištenja u sadašnjem trenutku.

”Studija je pokazala da postoji povezanost izmedju pušenja i intektualne sposobnosti, posebno u starosti. Ta veza je potcjenjena, iako je ona jedan od najčešćih uzroka smrtnosti kod pušača u poznim godinama’‘, objasnila je glavna autorica studije Severin Sabia s londonskog univerziteta College.

Razlog zbog čega taj fenomen nije učestao kod žena još uvijek nije potpuno razjašnjen, ali je jedno od mogućih objašnjenja to što vrlo često muškarci puše više nego žene.

”Ova studija pokazuje da je pušenje loše za mozak i da prestavlja dodatni faktor rizik za razvoj demencije u poznim godinama”, kazao je dr. Mark Gordon, šef neurologije u ciriškoj bolnici ” Hillside Hospital”, prenosi Tanjug.

Procenjuje se da je broj oboljelih od demencije na globalnom nivou u 2010. iznosio 36 miliona. Ta brojka se sve više povećava i očekuje se da će biti udvostručena u narednih 20 godina, naveli su autori ove studije.

 

Fena/Informer.ba