Vijesti iz medicine Zdravlje

Izvršena prva transplatacija vještačkog organa

Prva transplantacija vještačkog organa u svijetu izvršena je na univerzitetskoj bolnici u Stokholmu, gdje su hirurzi jednom pacijentu ugradili sintetički dušnik obložen njegovim matičnim ćelijama.

Za ovu operaciju nije bio potreban donator, a ne postoji rizik da će vještački organ biti odbačen. Hirurzi naglašavaju da vještački dušnik može da bude napravljen za samo nekoliko dana.

Pacijent star 36 godina, koji boluje od raka, osjeća se dobro mjesec dana poslije transplantacije.

Ovu pionirsku operaciju vodio je profesor Paolo Makijarini iz Španije.

On je izrazio nadu da bi ista tehnika mogla da bude primijenjena u liječenju devetomjesečnog djeteta iz Koreje koje je rođeno sa deformisanim dušnikom.

Profesor Makijarini ima desetogodišnje iskustvo u transplantacijama dušnika, ali za sve dosadašnje operacije bio je potreban donator.

Ključ nove tehnike je u pravljenju identične replike pacijentovog dušnika, zbog čega nije potreban donatorski organ.

Da bi se to postiglo, britanski stručnjaci dobili su trodimenzionalne snimke pacijenta iz Afrike Andemarijama Teklesenbeta Bejena. Ovaj student geologije trenutno živi na Islandu.

Naučnici sa Univerzitetskog koledža u Londonu su uz pomoć ovih snimaka napravili savršenu staklenu kopiju pacijentovog dušnika, koja je potom obložena matičnim ćelijama uzetim iz Bejeneove koštane srži.

Nakon dva dana, milioni sitnih rupa u poroznoj površini dušnika bile su popunjene pacijentovim sopstvenim tkivom i vještački stvoren organ je mogao da bude ugrađen.

 

Srna/Informer.ba