Ishrana Zdravlje

Jabuke i kruške nas štite od moždanog udara

Prema rezultatima nove studije, objavljene u magazinu “Stroke”, konzumacija voća i povrća sa bjelim “mesom” može da nam pomogne da se zaštitimo od moždanog udara.

Ipak, holandski istraživači nisu došli do otkrića i razloga zbog kojih je rizik od moždanog udara manji čak za 52 posto kod osoba koje konzumiraju puno jabuka, krušaka, banana ili karfiola. Međutim, naučnici upozoravaju da to ne znači da ne treba da jedemo druge vrste voća i povrća.

Tokom 10 godina oni su pratili 20.000 odraslih osoba. Na samom početku istraživanja od ispitanika je zahtjevano da ispune detaljan upitnik o navikama u ishrani i načinu života za prethodnu godinu. Naučnici su zatim pratili njihovo zdravstveno stanje slijedećih 10 godina, tokom kojih su istraživali vezu između boje voća i povrća i rizika od moždanog udara.

Studija je utvrdila da povećanje unosa “bjelog” voća i povrća za 25 grama dnevno smanjuje rizik od moždanog udara za devet procenata. Ipak ovo istraživanje nije dokazalo da na učestalost moždanih udara utiče konzumiranje tamnozelenog lisnatog povrća, kupusa i salate, narandžasto- žutog voća odnosno citrusa ili crvenog voća i povrća.

Autorka studije Linda Oude Griep rekla je da je potrebno uraditi sveobuhvatna istraživanja kako bi se tačno utvrdilo koji sastojak iz ovih namirnica nas štiti od moždanog udara.

 

Informer.ba