Vijesti iz medicine Zdravlje

Japanci će uzgajati ljudske organe u svinjama?!

Japanski naučnici su usavršili nov postupak uzgajanja organa jedne biološke vrste u organizmu druge, piše londonski dnevnik Dejli telegraf.

Naučnici Tokijskog univerziteta su eksperimentalno generisali geoinženjerske miševe bez pankreasa.

U ranoj fazi embrionalnog razvoja (blastociste, kada dolazi do prve podjele ćelija na embrioblast i trofoblast) implantirane su u indukovane pluripotentne matične ćelije pacova. Kod izleglih i kasnije odraslih miševa nisu utvrđeni simptomi dijabetesa, koji bi nesumnjivo nastao zbog odstranjenog pankreasa, koji sintetiše insulin. Ispostavilo se da svi miševi imaju funkcionalnu gušteraču praktično u cjelosti sastavljenu od ćelija pacova.

Na godišnjoj konferenciji Evropskog društva za ljudsku genetiku rukovodilac istraživanja profesor Hiromicu Nakauči je rekao da je “pacovski” organ izrastao upravo na onom mjestu gde bi trebalo da se nalazi nedostajući pankreas kod miševa.

Japanski istraživači sada očekuju dozvole za eksperimente sa ljudskim matičnim ćelijama kako bi uz pomoć razvijenog metoda uzgajali ljudske organe u organizmu svinje. U slučaju uspješnog eksperimenta, ovaj postupak bi u perspektivi mogao da postane izvor organa za transplantaciju.

Nov metod je nazvan blastocistna komplementacija, prenjela je internet stranica medportal.ru.

 

Informer.ba